Nitko iz BiH nije otišao na pogreb velikog prijatelja naše zemlje

Tadeusz-Mazowiecki1028Tisuće Poljaka su danas u špaliru duž ulica Varšave, uz posljednji aplauz, ispratile pogrebnu povorku Tadeusza Mazowieckog, svog prvog premijera poslije pada komunista koji ih je čvrsto usmjerio od SSSR-a ka Zapadu, prenijela je FTV.

Taj katolički intelektualac, publicist, bio je savjetnik pobunjenih radnika u Gdanjsku 1980. godine koji su na čelu s Lechom Wałęsom izvojevali prve neovisne sindikate iza “željezne zavjese” – Solidarnost, te premijer na početku tranzicije Poljske od 1992. do 1995. godine. Bio je i izvjestitelj za ljudska prava u Jugoslaviji, a posljednjih godina savjetnik predsjednika Poljske.

Mazowiecki je jedini stranac koji je dao ostavku na mjestu specijalnog izaslanika generalnog tajnika UN-a za ljudska prava na području bivše SFRJ, nakon genocida izvršenog u Srebrenici, 25. lipnja 1995.

“Ovo je jedino što mogu uraditi za jadne ljude u BiH”. Ovim riječima je Tadeusz Mazowiecki 1995. godine obrazložio svoju ostavku na mjesto specijalnog izvjestitelja Povjerenstva za ljudska prava UN-a u Bosni i Hercegovini. Bio je jedan od rijetkih koji nije htio zatvarati oči pred zločinima koji su kulminirali genocidom.

I u godinama što su slijedile, sve do posljednjeg dana, sam Mazowiecki je uvijek imao jasan, nedvosmislen stav povodom onoga što se dogodilo u BiH od 1992. pa do Daytona, ali i o onome što se na Balkanu događa danas.

Umro je 28. listopada u 87. godini, poslije duže bolesti, a sahranjen je danas u obiteljskoj grobnici u mjestu Laski, kraj Varšave, uz pune vojne i državne počasti.

Posljednje “Zbogom!” Mazowieckom oglasilo je prije podne najveće zvono u Poljskoj – Zigmunt u dvorcu Wawel u Krakovu, čiji se duboki zvuk čuje rijetko, samo u vrijeme najveće radosti i tuge, i na samo neke od crkvenih praznika.

Kako prenosi Slobodna Bosna, sahrani je nazočio europski povjerenik José Manuel Barroso, a izraze sućuti poslali su američki predsjednik Barack Obama, njemačka kancelarka Angela Merkel, Papa Franjo…

Dok se ministar vanjskih poslova i drugi političari guraju na letove za utakmice reprezentacije BiH, Manchester Cityja i rezerviraju aranžmane za Brazil, skaču po stadionima i ulicama jer ‘ne mrze Bosnu’, na sahranu velikog prijatelja BiH i počasnog građanina Sarajeva nitko se nije udostojao otići.

Izvor: Poskok.info

Komentari

komentara