Nizozemska kriva za smrt trojice u Srebrenici!

“Nizozemska država odgovorna je za smrt trojice muslimana nakon pada Srebrenice”, priopćio je prizivni sud i time odbacio odluku prvostupanjskog suda u Den Haagu.


Dutchbat, nizozemski kontingent u sastavu UN-ovih snaga bio je 1995. zadužen štititi enklavu Srebrenicu, tada proglašenu ‘zaštićenom zonom’ i ‘nije smio predati te muškarce Srbima’, ustvrdio je prizivni sud.

Sudski proces protiv nizozemske države i zahtjev za odštetom podnijeli su lokalni prevoditelj koji je radio za nizozemske snage, čiji su otac i brat ubijeni, te rodbina električara koji je radio za Nizozemce, a ubijen je Srebrenici, piše Reuters.

‘Dutchbat je svjedočio brojnim izgredima u kojima su bosanski Srbi prema izbjeglim muškarcima izvan baze postupali nedopustivo ili ih ubijali. Nizozemci su stoga znali da su… muškarci u velikoj opasnosti ako napuste bazu’ i time su prekršili nekoliko nacionalnih i međunarodnih sporazuma, obrazložio je sud.

Kada su 11. srpnja 1995., snage bosanskih Srba osvojile Srebrenicu, slabo naoružani nizozemski vojnici u sastavu Plavih kaciga nisu pružili otpor. Vojska bosanskih Srba ubila je 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka čime je počinila najteži pokolj u Europi poslije Drugog svjetskog rata.

 

Komentari

komentara