Njemačka odbija pozvati Putina na summit G7

putin125Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u nedjelju je odbacio apel stranke s radikalne ljevice da pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina na ovogodišnji summit Grupe sedam industrijskih sila.

Čelnici G7 održali su summit bez Putina prošle godine u znak prosvjeda protiv ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krim. S malo nagovještaja popuštanja borbi u istočnoj Ukrajini, usprkos sporazumu o primirju dogovorenom u Minsku prije dva mjeseca, bojkot Rusije je nastavljen.

Gregor Gysi, parlamentarni čelnik Lijeve stranke koja uključuje neke bivše istočnonjemačke komuniste, izjavio je da je Rusiji potrebna pomoć kako bi razriješila međunarodne krize i G7 bi stoga trebao da je pozove na summit.

Kancelarka Angela Merkel bit će domaćin čelnicima Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Kanade, Italije i Japana u dvorcu u Bavarskoj u lipnju.

”Nije u našem interesu da dugoročno izoliramo Rusiju. Nakon nelegalne ankesije Krima mi, međutim, ne možemo djelovati kao da se ništa nije dogodilo i nastaviti s “uobičajenim aktivnostima””,izjavio je Steinmeier za novine Die Welt.

On je kazao kako je poželjno da Rusija bude više angažirana u pomaganju rješenja sukoba u Siriji, Jemenu i Libiji, ali je inzistirao da je mogućnost stvaranja Grupe osam za sada isključena.

”Put k stvaranju Grupe osam dogodit će s kroz poštovanje jedinstva Ukrajine i provedbe ruskih obaveza iz sporazuma iz Minska”, kazao je.

HSPF.info / HMS

Komentari

komentara