Nova ‘šestorka’ u Mostaru potpisala zajedničku izjavu o načelima sudjelovanja u vlasti

 

Čelnici šest vodećih stranka u BiH (HDZBiH, HDZ 1990, SNSD, SDS, SDP i SBB) dogovorili su i potpisali jučer u Mostaru zajedničku izjavu o načelima sudjelovanja u vlasti.


 

 

Svjesni odgovornosti prema narodima i građanima u BiH, vođeni načelima uzajamnog povjerenja, uvažavanja i poštovanja, stranke potpisnice se obvezuju raditi na:

 

1. Izradi i donošenju ustavnih rješenja koja će osigurati punu ustavnu i institucionalnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i pripadnika ostalih, odnosno građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda Bosni i Hercegovini, uključujući i usklađivanje Ustava BiH s odlukom europskog Suda u Strasbourgu za ljudska prava  na način koji će osigurati izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo i Dom naroda BiH, tj. da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

2. Ovom prilikom stranke šestorke potpuno reafirmiraju ranije dogovorene preuzete obveze. Ovime se također, reafirmira i dogovor koje su postigle stranke iz Federacije u odnosu na izbor Domova naroda.

3. Prioritet institucija vlasti na razini BiH je harmonizacija zakonodavstva sa EU standardima i izvršavanje obveza iz Mape puta, te da se žurno okonča izrada modela koordinacije pregovora sa EU u okviru aktivnosti koje već vodi Vijeće ministara u suradnji s entitetskim vladama.

4. Žurno pristupiti rekonstrukciji izvršne vlasti u Federaciji BiH, vodeći računa o kompatibilnosti parlamentarnih većina sastavljene od stranaka ove šestorke, a u cilju osiguranja, učinkovitosti i funkcionalnosti.

5. Osigurati da nadležne institucije, PSBiH, Vijeće ministara, entitetske vlade i  parlamenti realiziraju već potpisane političke dogovore iz glede rješenja pitanja nepokretne vojne imovine i državne imovine iz ožujka 2012.

6. Osigurati uvjete za provedbu nužnih ekonomskih i socijalnih reformi u cilju zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda, izlaska iz gospodarske krize, te stvaranja zakonskog okvira za povoljno ekonomsko okruženje koji će jamčiti ekonomsku stabilnost i ravnomjeran razvoj svih dijelova Bosne i Hercegovine.

7. Naglasak treba biti na infrastrukturnim i energetskim projektima, a posebno na koridoru Vc. U tom smislu treba definirati rokove završetka projekta i financijske konstrukcije za realizaciju svakog neizgrađenog LOT-a.

8. Stranke šestorke smatraju kako je sporazum SNSD-SDP značajan doprinos poboljšanju ekonomskoj situaciji u BiH i jačanju institucionalne efikasnosti i zajednički će pristupiti realizaciji i dogradnji rješenja kroz zakonodavnu proceduru

9. Stranke šestorke podržavaju izbor predloženih kandidata iz SBB-a i SDP-a u Vijeću ministara.

10. Stranke šestorke, kao načelo prihvaćaju stav da poziciju koja pripada određenoj stranci ostali sudionici parlamentarne većine će podržati.

 

U Mostaru, 20. studeni 2012. godine

 

Potpisi:

HDZ1990  dr. Božo Ljubić

HDZBiH dr. Dragan Čović

SNSD Milorad Dodik

SDS Mladen Bosić

SDP dr. Zlatko Lagumdžija

SBB Fahrudin Radončić

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara