Novi prosvjedi: HDZ-ovi pozivaju hrvatski narod pred OHR

Županijski odbori HDZ BiH i HDZ 1990 srednje Bosne, nezadovoljni nepoštovanjem izborne volje hrvatskog naroda, pozvali su Hrvate iz ove županije na mirne prosvjede pred zgradom OHR-a 15. srpnja kako bi skrenuli pozornost na neustavno ponašanje stranaka potpisnica platforme.

 


Ako se OHR i ovoga puta ogluši na zahtjeve HDZ-a, koji je pobjednik prošlogodišnjih izbora u Srednjobosanskoj županiji, mirni prosvjedi nastavit će se i pred američkim veleposlanstvom u Sarajevu svakog 15. u mjesecu, dogovor je dvije stranke.
“Na ovaj potez odlučili smo se iz razloga što ni jedna institucija zadužena za legalno uspostavljanje vlasti u Srednjobosanskoj županiji nije odgovorila na naše zahtjeve, molbe, upozorenje”, rekao je predsjednik HDZ BiH u ovoj županiji Nikola Lovrinović.

Lovrinović je za “Večernji list” rekao da Ustavni sud FBiH i OHR mjesecima ne reagiraju na neustavnu i nezakonitu situaciju u županijskoj skupštini, u kojoj je većina bošnjačkih zastupnika izabrala vlast bez HDZ-a, iako je ova stranka pobijedila na izborima u toj županiji.
On je podsjetio da su iz Skupštine Srednjobosanske županije izbačene stranke s hrvatskim predznakom, a ministarsko mjesto u županijskoj Vladi dobio je HSP, koji u Skupštini nema niti jednog zastupnika.

Ocijenivši da je situacija u Srednjobosanskoj županiji dramatična, Lovrinović je kao probleme u ovoj županiji naveo nepoštovanje izborne volje Hrvata, veliku nezaposlenost, sigurnosnu situaciju opterećenu neriješenim ubojstvima policajaca hrvatske nacionalnosti i povratnika.

“Samo u Travnik nije se vratilo između 15 i 16 tisuća Hrvata protjeranih u nedavnom ratu”, upozorio je Lovrinović i dodao da će Hrvati iskoristiti zakonom predviđene mogućnosti da ukažu na svoj neravnopravan i težak položaj u srednjoj Bosni.

 

Komentari

komentara