Novinarstvo u zemljama jugoistočne Europe u velikoj krizi

 

“Novinarstvo u BiH je više u političkim, nego profesionalnim i medijskim vodama. Bh. novinari se suočavaju s ekonomskim problemima, dramatično su neplaćeni, i imaju mnoge druge probleme”, ocijenio je danas direktor Mediacentra Boro Kontić, kao sudionik Prve konferencije o medijima jugoistočne Europe, koja je počela u Sarajevu u organizaciji Misije OSCE-a i Ureda OSCE predstavnika za slobodu medija.


 

 

Dvodnevni skup naglasak će imati na cenzuri i autocenzuri, stanju neovisnih javnih emiterskih servisa, izazovima unutar medijske legislative, ekonomskim ograničenjima medija i radnim uvjetima zaposlenih u medijima.

 

Sudionici konferencije su novinari, urednici, te članovi akademske i međunarodne zajednice u jugoistočnoj Europi koji će, osim detektiranja stanja i izazova  za medije, govoriti i o načinima rješavanja brojnih problema te definirati moguća rješenja.

 

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović istaknula je danas na konferenciji za medije da će ovaj skup biti usmjeren i na traženje odgovora na pitanje zašto vlasti u jugoistočnoj Europi ponovno pokušavaju potisnuti medije u zatvorena društva, koja su tamna.

 

“Također, novinari ne pokazuju ni najmanju dozu solidarnosti prema kolegama, sve više pokazuju težnju da budu sredstva  određenih političkih skupina. Ova konferencija je alarm za sve nas”, kazala je ona.

 

Novinar Hrvatske radio-televizije (HRT) Denis Latin smatra da je Hrvatskoj na neki način “progledano kroz prste” zbog slobode medija i pravosuđa, iako je predviđen njezin ulazak u EU 2013. godine.

 

“Nikada nismo bili bliže Europskoj uniji, a da imamo manju slobodu medija i slobodu izražavanja. Sve to utječe i na stanje slobode medija u regiji, jer se situacija preslikava na susjedne zemlje”, naveo je on.

 

Kao jedan od najvećih problema u Hrvatskoj kada je riječ o medijima Latin vidi masovno otpuštanje novinara s posla. Za primjer navodi slučaj Sanader nakon što je došao na vlast 2003. godine, nakon čega su svi novinari koji su istraživali njegov kriminal dobili otkaze, bez mogućnosti vraćanja na posao.

 

Govoreći o iskustvima Srbije, predsjedavajući odbora direktora B92 iz Beograda Veran Matić ističe da sve zemlje u regiji žive u sustavu spojenih posuda te da je položaj novinara i u Srbiji u velikoj krizi, uz zabilježen veliki broj sudskih procesa protiv novinara.

 

“Ta negativna spirala u kojoj se nalazimo teško se zaustavlja. Jedino rješenje je u sustavnim zakonima i uredbama kojima se mogu zaštititi prava novinara i medija. Također i međunarodna zajednica treba tražiti veću zaštitu medija, s preciznijim i uvjerljivijim uvjetima”, smatra Matić.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara