Obama i Medvedev o raketnoj obrani

Obama i Medvedev o raketnoj obrani Američki predsjednik Barack Obama sastao se u Deauvilleu u Francuskoj, na marginama summita skupine G-8, s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.


 

Razgovarali su o američkim planovima za proturaketni štit u Europi, američkoj potpori ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), o Iranu te stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. Obama je rekao kako su se, glede proturaketne obrane obvezali raditi zajedno kako bi pronašli pristup i konfiguraciju sukladnu sigurnosnim potrebama obiju zemalja.

 

Medvedev je rekao da će neslaganje u tom pitanju vjerojatno riješiti budući političari, možda do 2020., a da on i Obama mogu postaviti temelje. Američki je predsjednik izrazio potporu završetku pregovora o ulasku Rusije u WTO, rekavši da bi to bilo dobro za svjetsko gospodarstvo.

 

“Nadam se da ćemo moći završiti taj proces, dovesti ga u finalnu fazu, no potrebni su određeni poticaji”, rekao je Medvedev. Dvojica čelnika razgovarali su i o Iranu te o stanju na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

 

Obama i čelnici Italije, Njemačke, Japana, Rusije, Velike Britanije i Kanade sudjelovali su na radnom ručku čiji je domaćin bio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a američki predsjednik poslije se sastao s japanskim premijerom Naotom Kanom. (H)

Komentari

komentara