Obama Kongresu predstavio plan zapošljavanja vrijedan 450 milijardi dolara

 

Predsjednik Barack Obama pozvao je članove Kongresa da usvoje njegov plan zapošljavanja Amerikanaca vrijedan 450 milijardi dolara. Zemlja je u nacionalnoj krizi te je potrebna hitna akcija za oživljavanje ekonomije – poručio je predsjednik.


 

 

Ukupno 16 puta predsjednik Obama je u svom govoru pozvao Kongres da usvoji zakonski prijedlog o zapošljavanju.

Plan je težak 447 milijardi dolara. Polovina novca došla bi iz poreznih olakšica, a 202 milijarde iz proračuna čime bi se financirala obnova infrastrukture i brojni drugi dijelovi programa. Uposleni bi, pak, dobili produženje i povećanje poreznih olakšica. Radi se o ’1,500 dolara koji bi otišli na porez, a ostat će u vašem džepu’ – kakos e izrazio predsjednik Obama.

 

Predsjednikov govor pred oba kongresna doma bio je usmjeren na uvjeravanje Amerikanaca da poguraju Kongres umjesto da se osloni na vlastitu sposobnost uvjeravanja zakonodavaca. Gospodin Obama dodao je da su republikanci podržali, pa čak i sami predložili, brojne odredbe koje je sada on predložio. “50 republikanaca predložilo je isto smanjenje poreza na plaće koje je sadržano u ovom planu” – rekao je Obama.

 

Nezaposlenost u Americi kreće se iznad devet posto što prijeti izgledima predsjednika Obame da osvoji još jedan mandat na izborima sljedeće godine. Među mjerama za poticanje zapošljavanja spominje se i produženje povlastica za nezaposlene i novi porezni poticaji za manje poduzetnike. Predsjednikovo obracanje dolazi u vrijeme dubokih podjela u Kongresu nakon prošlogodišnjih izbora.

 

Neki ekonomisti poput Marka Zandija procjenjuju da bi primjena ovog plana rezultirala s povećanjem bruto društvenog proizvoda dva posto te zaposlenjem milijun i 900 tisuća Amerikanaca. To bi nezaposlenost u Americi, koja se kreće nešto preko devet posto, smanjilo za jedan posto.

 

No ima i onih eksperata koji se ne slažu. Jedna od njih je Diane Swonk. Ona smatra da je ‘problem u potrošačima’: “Poslodavci imaju dosta gotovine za nove projekte i novca za zapošljavane. Međutim, problem je što nema poticaja tržišta.”

 

Republikanski čelnici u Kongresu izjavili su da su neki od prijedloga vrijedni razmatranja no njihovi predsjednički kandidati usprotivili su se inicijativi predsjednika Obame i prije nego što ju je on objavio. Guverner Teksasa Rick Perry je rekao: “Gospodine predsjedniče, ne možemo doći do prosperiteta kroz veću potrošnju. To ne daje rezulata.”

Predsjednik Obama nije točno pojasnio kako će financirati svoj plan. Pojedinosti će iznijeti kasnije ovog mjeseca kad bude objavio širi prijedlog za smanjenje državnog deficita.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara