Obama: Nadam se da će gospodarski kaos pokazati da nema više vremena za političke igre

Obama: Nadam se da će gospodarski kaos pokazati da nema više vremena za političke igreAmerički predsjednik Barack Obama je komentirao snižavanje kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država, rekavši da su SAD zemlja koja je imala i dalje ima najviši kreditni rejting.


 

 

‘Tržišta će jačati i padati. Ali ovo su Sjedinjene Američke Države. Bez obzira na to što će neka agencija reći, bit ćemo uvijek država s tri A’, rekao je Obama u govoru u Bijeloj kući. Za smanjenje američkog kreditnog rejtinga odgovorna su politička prepucavanja u Washingtonu, smatra Obama. ‘Za smanjenje američkog kreditnog rejtinga odgovorna su politička prepucavanja u Washingtonu’, kazao je američki predsjednik Barack Obama te dodao kako će ponuditi dodatna rješenja za smanjenje deficita.

Rekao je i kako se nada da će gospodarski kaos koji je nastao pomoći zastupnicima u Kongresu da shvate kako više nema vremena za političke igre. Ostao je i pri tome da rješenje za ekonomsku situaciju ne može biti samo u rezanju potrošnje te da se porezne stope za najbogatije moraju povećavati.

Agencija za kreditni rejting Standard and Poor’s snizila je u petak Sjedinjenim Državama kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu. Administracija predsjednika Obame odmah je napala vjerodostojnost analize na temelju koje je snižen američki kreditni rejting, ali je agencija ostala pri svojoj odluci.

Obama se međutim u govoru u Bijeloj kući suzdržao od kritika. On je naglasio kako se nada da će potez S&P biti poticaj u rješavanju problema duga i proračunskog manjka. Američki je predsjednik također najavio da će tijekom sljedećih tjedana na stol staviti svoje prijedloge smanjivanja proračunskog manjka, te ponovno naveo da je potrebno povećati poreze i učiniti određene manje izmjene u popularnim, ali skupim socijalnim programima. ‘Te reforme ne zahtijevaju nikakve radikalne korake. Ono što traže su razum i kompromis’, naglasio je Obama.

Komentari

komentara