Obama otkrio razliku: Mi smo Bin Ladena sahranili s poštovanjem, a on je ljude pobio bez poštovanja

Obama otkrio razliku: Mi smo Bin Ladena sahranili s poštovanjem, a on je ljude pobio bez poštovanjaAmerički predsjednik Barack Obama gostovao je u CBS-ovom talk showu “60 Minutes”, koji će biti objavljen u nedjelju navečer po lokalnom vremenu, a televizijska kuća objavila je dijelove intervjua, prvog nakon likvidacije Bin Ladena.


 

“S puno poštovanja donijeli smo odluku o sahrani Bin Ladena na moru. To je bila respektabilna i prikladna odluka, za razliku od ponašanja čovjeka koji je počinio masakr 11. rujna nad tri tisuće ljudi, čija mnoga tijela nisu uopće pronađena”, rekao je Obama u intervjuu CBS-ovom voditelju Steveu Kroftu.

 

“Mi smo zaista više pažnje posvetili njegovoj sahrani nego što je on posvetio ljudima koje je ubio. On nije imao nikakvog poštovanja prema tim ljudima. Ali to je ono što nas čini različitima. Mislim da je sve što smo napravili bilo prikladno”, rekao je Obama.

“Odluku o sahrani donijeli smo zajednički”

 

Na pitanje je li odluka o sahrani na moru bila isključio njegova, Obama je odgovorio: “Bila je to zajednička odluka. Smatrali smo da je bitno misliti unaprijed i dogovoriti se što ćemo učiniti ako on bude ubijen u kompleksu u kojemu je lociran. Pokušali smo učiniti, u dogovoru sa stručnjacima koji poznaju islamističke rituale, ono što je najprikladnije u takvim trenucima kako bismo pokazali poštovanje”.

“Da, to je Osama”

 

Zanimljiv je bio Obamin odgovor na Kroftovo pitanje koja mu je bila prva reakcija kad je vidio fotografije mrtvog Bin Ladena. “Da, to je on”, kratko mu je odgovorio Obama te pojasnio da ne želi da fotografije postanu propagandni materijal ili američki trofej te da ih stoga ne želi objaviti. Dodao je i kako bi objavljivanje fotografija moglo značiti još jedan sigurnosni rizik za SAD.

 

“Istina je da ima nekih koji tvrde da Bin Laden nije ubijen. Mi pratimo reakcije diljem svijeta. Ali nema sumnje da je on mrtav. I al-Qaida to jako dobro zna”, rekao je Obama u intervjuu u kojemu je prvi put progovorio o svojim razmišljanjima dok je gledao uživo što se događa na Bin Ladenovom kompleksu.

Komentari

komentara