Obama predlaže novi porez za miljunaše

 

Kako bi smanjio proračunski deficit, američki predsjednik Barack Obama namjerava uvesti porez za one koji godišnje zarađuju više od milijun dolara. Konkretne planove Obama će priopćiti danas.


 

 

Porez bi trebali plaćati američki državljani koji godišnje zarade više od milijun američkih dolara. Iz Bijele kuće je priopćeno da bi ova kategorija građana plaćala duplo više poreza nego građani srednje klase. Jedan od glasnogovornika vlade je izjavio da bi se porez zvao “Buffett porez” po uzoru na američkog milijardera Warrena Buffetta. Buffett, američki poduzetnik čija se privatna imovina procjenjuje na oko 50 milijardi dolara (Forbes 2011) zbog čega se smatra trećim najbogatijim čovjekom na svijetu, predložio je da se uvede porez za osobe koje zarađuju više novca. On je ukazao na rupe u zakonu o porezu koje omogućuju bogatima da plaćaju manje poreza od osoba koje za njih rade.

 

Republikanci protiv povećanja poreza

 

List „New York Times“ piše da bi novim porezom bilo pogođeno manje od 455.000 poreznih obveznika. List navodi da Obama nije naveo više informacija o stopi poreza ili eventualnim svotama novca koje bi završile u državnoj blagajni.

 

Upitno je hoće li demokrati spomenuti porez moći sprovesti u djelo. Iako imaju većinu u Senatu, kontrolu u Zastupničkom domu ipak imaju republikanci.

 

14 mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD, visok broj nezaposlenih je važna politička tema u zemlji. Obama je predložio paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje privrede vrijedan 447 milijardi dolara. Najveći dio predloženog iznosa za poticaje otpada na porezne olakšice, odnosno oko 240 milijardi dolara. Tako bi se za pola smanjio porez na dohodak, a porezne olakšice predviđene su i za male poduzetnike, a posebno za one koji će zaposliti nove radnike.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara