Obama: Udari na Siriju će biti ograničeni i proporcionalni

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u utorak da će vojni udari po Siriji biti “ograničeni i proporcionalni” i kako je uvjeren da će ga Kongres podržati.

Obama se sastao s ključnim kongresnim čelnicima kako bi inzistirao na vojnom odgovoru na, kako SAD vjeruju, napad kemijskim oružjem sirijskih snaga, prenosi BBC.

On je izjavio da će udari degradirati kapacitete snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i osnažit će oporbu.

UN su ranije potvrdile da su trenutno više od dva milijuna Sirijaca izbjeglice.

Smatra se da je više od 100.000 ljudi poginulo od izbijanja ustanka protiv predsjednika Assada u ožujku 2011. godine.

Predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden sastali su se u utorak s predsjedajućim Zastupničkog doma Johnom Boehnerom, čelnicom demokratske većine u Kongresu Nancy Pelosi i predsjedajućim i članovima Odbora za nacionalnu sigurnost.

Obama je izjavio da se predsjednik Assad treba smatrati odgovornim za kemijski napad i kako je uvjeren da će Kongres podržati vojnu akciju.

On je kazao da bi predložena vojna akcija degradirala kapacitete Assadovih snaga kako ne bi koristili kemijsko oružje “ni sada ni u budućnosti”.

– Ono što smo predvidjeli ograničenog je karaktera. To je proporcionalan odgovor. To će degradirati Assadove kapacitete, izjavio je američki predsjednik.

– Mi, istovremeno, imamo širu strategiju koja će nam omogućiti osnažiti kapacitete oporbe, dodao je.

Američki državni tajnik John Kerry, ministar obrane Chuck Hagel i vodeći oficir američke vojske, general Martin Dempsey, također će se pojaviti tijekom dana pred senatskim povjerenstvom za međunarodne odnose.

Svi članovi Kongresa bit će izvješteni iza zatvorenih vrata o eventualnoj vojnoj akciji.

Glasovanje u Kongresu očekuje se sljedećeg tjedna.

SAD su navele da je u napadu u predgrađima Damaska 21. kolovoza ubijeno 1.429 osoba, među kojima 426 djece, iako su druge zemlje i organizacije objavile manje brojke.

Sirijska vlada negira svaku umiješanost u napad.

FENA

Komentari

komentara