Obamina packa Europljanima

 

Predsjednik SAD_a Barack Obama optužio je šefove država i vlada eurozone da su propustili spriječiti krizu. Koraci za rješavanje dužničke krize nisu poduzeti dovoljno brzo, izjavio je Obama na skupu u Kaliforniji.

 


 

Uzroke aktualnih problema u zemljama eurozone američki predsjednik je pronašao u prošlosti: “One se nikada stvarno nisu oporavile od krize u 2007. i nikada u potpunosti nisu odgovorile na izazove kojima je bio izložen njihov bankarski sustav.”

 

Kriza drži svijet u strahu

 

Zajedno s problemom prezaduženosti Grčke, to su razlozi koji su izazvali krizu “od koje se svijet nalazi u stanju straha“. Države Europske unije sada pokušavaju “djelovati odgovorno”, ali to nije učinjeno toliko “brzo kao što je bilo potrebno”, nastavio je Obama kritizirati.

 

SAD kao i Kina, već neko vrijeme vrše pritisak na Europu da se što prije izbori s dužničkom krizom i da u tom smislu učini sve što je u njenoj moći. Postoji naime strahovanje da bi pogoršanje situacije u Europi dovelo do recesije u SAD-u čije se gospodarstvo već nalazi u fazi stagnacije.

 

Merkel: EU mora poništiti proračune dužnika

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na proširenje prava Euroopske unije nasuprot država članica. Ona smatra da bi EU morala biti u stanju reagirati kad je riječ o proračunima zemalja eurozone koje ne ispunjavaju zahtijeve Pakta o stabilnosti eura. Merkel je izjavila da će se boriti za to da u budućnosti postoji način da se sankcioniraju „notorni dužnici“.

 

EU bi u određenim situacijama, pojedine proračune mogla proglasiti nevažećim”, izjavila je Merkel na regionalnoj konferenciji svog CDu-a u Karlsrueu. Ako to ne bude moguće, EU će uvijek iznova biti u situacijama kakva je ova krize eura, upozorila je Merkel.

 

Kancelarka se sastaje premijerom Grčke

 

Baš zbog duboke krize eura Angela Merkel se večeras sastaje sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreum. Visoko zadužena Grčka trenutno čeka na zeleno svjetlo za sljedeću ratu međunarodnog programa pomoći. Međutim, prije toga, financijski stručnjaci iz Europske središnje banke, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda moraju završiti svoj posao – analizu situacije u Grčkoj.

 

Predsednik grčkog parlamenta Filipos Pecalnikos izjavio je za “Neue Osnabruecker Zeitung”, da Grčka od Savezne Republike Njemačke očekuje da ispuni svoja obećanja. On je kritizirao debatu u Njemačkoj koja se vodi o bankrotu Grčke: “Rasprava o različitim scenarijima, ne samo da komplicira napore naše zemlje, već uzdrmava poverenje u euro i u ujedinjenu Europu.” (Deutsche Welle)

 

 

hspf.info

 

Komentari

komentara