Obilježena 10. obljetnica Studija politologije, predstavljena knjiga prof. dr. Mile Lasića “Mostarsko-europske priče (2015.-2017.)”

Na Filozofskom fakultetu u Mostaru je 9. svibnja obilježena 10. obljetnica Studija politologije.  Na obilježavanju su sudjelovali i članovi HSPF-a zajedno sa ostalim studentima, asistentima i profesorima. Pozdravne govore održali su prof.dr.sc. Ivica Musić, dekan fakulteta te pročelnica Studija politologije doc.dr.sc. Gordana Iličić.

Studij je kroz svoje kratko postojanje prebolio raznovrsne dječje bolesti te postao jedan od prepoznatljivih Studija na Filozofskom fakultetu. Gotovo u potpunosti se oslanja na vlastiti kadar, a njegovi studenti zapravo su najbolja reklama i ogledalo rada na samom Studiju. Prvih 10 godina, obilježio je proces stasanja, prikupljajući između ostalog iskustva starijih i uspješnijih studija slične profilacije“, istaknuo je dekan Musić.

Pročelnica Iličić u svojem obraćanju navela je kako je “unatoč početničkim tegobama koje su uključivale, posebice kadrovsko kompletiranje, Studij politologije danas  stasao u prepoznatljivog kreatora u svojoj nastavnoj, pravnoj i istraživačkoj djelatnosti. Neizostavno je spomenuti da su njegovim osnivanjem stvoreni začeci političke znanosti na Sveučilištu u Mostaru, jedinom javnom sveučilištu u BiH kojemu je službeni hrvatski jezik“ te dodala da je Studij fokusiran na promicanje demokratskih institucija i političke kulture, pluralizma te prihvaćanja specifičnosti bosanskohercegovačkog društva temeljem njegove povijesne i društvene strukture, ali i kulturnog nasljeđa.

***

O budućnosti i perspektivama razvoja politologije u BiH govorili su prof.dr.sc. Miloš Šolaja sa Fakulteta političkih nauka iz Banja Luke, prof.dr.sc. Mile Lasić i prof.dr.sc. Damirka Mihaljević sa Filozofskog fakulteta u Mostaru.

***

U sklopu obljetnice Studija politologije predstavljena je i knjiga prof. dr. Mile Lasića, Mostarsko-europske priče (2015.-2017.). Knjiga je zbirka 83 eseja koja objedinjuje domaće, europske i svjetske fenomene dotičući teme viktimizacije, probleme s kojima se susreće današnja socijademokracija, kao i nikad aktualnija tema neoosmanizma i posljedice njegovih previranja uz osvrt na geopolitička pitanja i događanja u svijetu iz autorove perspektive.

Organizatori su bili Sveučilište u Mostaru, Studij politologije Filozofskog fakulteta SUM-a i Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta, a  knjigu su predstavili Ivan Anđelić, ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH, prof.dr.sc. Milan Vego i doc.dr.sc. Gordana Iličić.

Ivan Anđelić izrazio je želju da osim o knjizi, nešto više kaže i o samom autoru, navodeći kako su Lasićeva promišljanja prava dragocjenost “bez obzira što se čini da su njegova pisanja i javni istupi tek mudrovanja dobro obrazovanog i nadobudnog profesora“. Anđelić je podsjetio da Lasić iza sebe ima ogromno iskustvo i  životni put koji ga je vodio od Sarajeva preko Beograda do Bonna i Berlina pa na kraju do Mostara te dodao da je zanimljivo to što prof. Lasić nije član nijedne ekspertne skupine za pristup BiH Europskoj uniji iako na katedri predaje baš tu grupu predmeta i savršeno poznaje strukturu, prednosti i mane EU.

Prof.dr.sc. Milan Vego na početku svojeg obraćanja citirao je banjalučkog profesora Đorđa Vukovića koji je u recenziji naveo da se Lasić u svojoj knjizi obračunava i polemizira sa glupošću, infantilnošću i pokvarenošću koja progovara kroz lažne intelektualce, salonske ljevičare i  mnoge druge.

Profesor Lasić jedan je od rijetkih intelektualaca u BiH koji se usudio progovoriti o svim negativnostima u državi iako je bio svjestan da će doživjeti mnoge napade. Ovo je šesnaesta po redu njegova knjiga. Njegovo angažiranje na našemu fakultetu je ogromno, uvijek posvećuje veliku pažnju znanstveno-istraživačkom radu te radu sa studentima kod kojih je stekao veliko povjerenje”, istaknuo je Vego, umirovljeni profesor i bivši pročelnik Studija.

Nazočnima se na kraju obratio i sam prof. Lasić navodeći da je ovo prva promocija jedne njegove knjige na Filozofskom fakultetu te je uputio posebnu zahvalu pročelnici Iličić.

Što reći, ja sam danas veoma sretan čovjek. Hvala studentima, kolegama i kolegicama, a posebno hvala promotorima. Ivan Anđelić nije samo ravnatelj leksikografskog zavoda nego i moj prijatelj s kojim dijelim kave i intime u Mostaru. A Milan Vego  je čovjek kojem sam se radovao i što sjedim s njim u istom uredu, zbog kojeg se 10 godina ipak radujem ići na posao unatoč raznim situacijama koje su se događale“, rekao je Lasić te na kraju uputio čestitke povodom 10. obljetnice Studija politologije i Dana Europe.

Prenosimo nekoliko fotografija:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: treci.ba

HSPF.info

Komentari

komentara