Obilježena 18. godišnjica stradanja hrvatskih civila u Grabovici

 

U povodu 18. obljetnice stradanja 33 hrvatskih civila u mjestu Grabovica, danas je na mjesnom groblju služena sveta misa te su položeni vijenci ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice.


 

 

Tragedija u Grabovici dogodila se u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine kada su pripadnici Armije BiH ubili 33 hrvatskih civila među kojima je najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala 4 godine, a najstarija Marko Marić 87 godina.

 

Za veliki broj mještana, rodbine, prijatelja i ostalih koji su se došli prisjetiti i pomoliti za nevine žrtve na mjesnom groblju je služena sveta misa, a zatim su položeni vijenci ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama Domovinskog rata Grabovice.

 

Tijekom svete mise, don Ivica Boras je kazao kako “danas slavimo svetu misu za duše naših pokojnika, mučki pobijenih na ovome mjestu”.

 

“Ovi su naši pokojni ovdje živjeli. Mogli su otići, ali su živjeli ovdje vjerujući u dobro, jer tako razmišlja pošten čovjek. Vjerovali su u dobro, a doživjeli su zlo”, kazao je don Ivica dodavši kako je to teško razumjeti, posebice obiteljima prihvatiti, ali kada “srcem i dušom i vjernički razmišljamo onda nalazimo i u tome smisao jer duše su pravednika u ruci Božjoj”.

 

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93” Josip Drežnjak u svom govoru je zahvalio svima koji su došli na današnju obljetnicu.

 

“Pozdravljam vas u ovom tužnom trenutku koji traje već punih 18 godina i trajat će dok bude bilo koga nas iz Grabovice, a sve poradi istine i pravde i prava svakog čovjeka na život. Uspomena na naše drage, časne i nevine ljude iz Grabovice nikada neće umrijeti, živjet će u nama i s nama dok je naših korijena i vijeka. To je naš križ, istina i život i zbog toga se svake godine na ovaj tužni dan sastajemo na ovom mjestu i tako će biti i u buduće. Sastajemo se da bismo se pomolili za njih i njihovu žrtvu, da budemo potpora njihovim obiteljima i da nebo i zemlja čuju naš glas i vapaj o tomu kako smo žedni pravde i kako smo uvjereni u to da ćemo je kad tad dosegnuti”, kazao je Drežnjak, istaknuvši kako “genocid i svirepo ubojstvo i zločinstvo nad zločinstvima u Grabovici zahtjeva osudu i kaznu”.

 

“Ova zemlja natopljena krvlju naših mučenika Hrvatica i Hrvata vapi za pravičnom kaznom za počinitelje i upravo je to, uz dostojno obilježavanje spomena na naše pobijene, zadaća i nas iz Grabovice, ali još više i mnogih među vama koji ste danas ovdje. Molimo vas učinimo sve, ne samo da se ovo zlodjelo ne zaboravi nego i to da se ubojice i nalogodavci primjereno kazne. To treba biti naša zajednička obveza”, kazao je Drežnjak.

 

Nakon misnog slavlja ispred Spomen obilježja civilnim žrtvama vijence su položili predstavnici Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93.”, Hrvatskog narodnog sabora, Ministarstva za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) izaslanstvo Vlade HNŽ-a, predstavnici Koordinacije udruga HR HB HVO-a te izaslanstvo Ministarstva obrane i oružanih snaga BiH. Ovo je prvi slučaj polaganja jednoga zajedničkoga vijenca u ime Hrvatskog narodnog sabora u ime svih političkih stranaka okupljenih u HNS-u, a što je i jedna od zaključaka s posljednje sjednice Glavnoga vijeća HNS-a

 

Za zločin u Grabovici do sada su osuđena petorica pripadnika Armije BiH i to za ubojstvo obitelji Zadro, no iz Udruge “Grabovica 93.” su kazali kako to nije dovoljno te da je za njih najodgovorniji general Armije BiH Sefer Halilović, koji je danas na slobodi.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara