Obilježena 18. obljetnica osnutka HR Herceg Bosne

U organizaciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine u Mostaru je obilježena 18. obljetnica osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.  Tom prigodom predstavnici HNS-a i izaslanstvo utemeljitelja Herceg-Bosne položili su vijenac kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega su upriličena izlaganja o povijesnim i aktualnim političkim prilikama u BiH.

 


 

Govoreći o obljetnici, predsjednik HNS-a BiH i predsjednik HDZ-a BiH prof. dr. Dragan Čović uputio je iskrene čestitke svima onima koji drže do dana utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kazavši kako je danas dan prisjećanja na sve ono što se događalo proteklih 18 godina, kao i dan prisjećanja na sve one “koji danas nisu s nama”. “Čestitam svima koji su sudjelovali u ovom projektu i onima koji su podnijeli žrtve za ovaj projekt”, kazao je predsjednik Glavnog vijećaHNS-a i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, istaknuvši kako je Hrvatska Republika Herceg-Bosna kamen temeljac obrane hrvatskog identiteta, ugrađena u same temelje BiH od Washingtona do Daytona, te temelj prava Hrvata da danas obrane svoje pravo na BiH.

 

U svom obraćanju predsjednik Hrvatske zajednice Herceg – Bosne Vladimir Šoljić kazao je kako se od vremena utemeljenja Herceg – Bosne do danas politika Hrvata nije bitno mijenjala, te da se ona uglavnom svodi na to da je Bosna i Hercegovina hrvatska zemlja jednako kao srpska i bošnjačka, te da Hrvati u Bosni i Hercegovini žele živjeti, ostati i opstati, ali samo kao jednakopravan narod u svakom pogledu. “Razni manipulatori i uzurpatori hrvatskih prava danas nastoje ove legitimne i časne ciljeve proglasiti rušenjem BiH, ali Hrvati neće niti trebaju mijenjati stav da je BiH moguća i poželjna samo kao zajednica tri potpuno jednakopravna naroda i svih građana koji u njoj žive”, kazao je između ostalog Vladimir Šoljić.

U sklopu obilježavanja 18. obljetnice Hrvatske Republike Herceg-Bosne, upriličen je okrugli stol na temu “Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH – stanje i perspektive”. Na okruglom stolu su govorili Ivo Miro Jović, Rudo Vidović, Željko Raguž, Zvonimir Ribičić i Tvrtko Milović. Moderator okruglog stola bio je Ivan Baković.

 

(hspf.info)

Komentari

komentara