Obljetnica pada Srebrenice, i dalje se vode rasprave: Srebreničani izviždali i gađali bocama političare

 

Nekoliko tisuća Srebreničana, članovi obitelji žrtava genocida, kako javlja Anadolija, prije početka komemorativne sjednice okupili su se ispred bivše Tvornice akumulatora i izviždali pojedina domaća i strana izaslanstva u trenutku dok su izlazili iz Spomen-sobe.


 

 

To je bio prvi otvoreni prosvjed obitelji žrtava, koje su izričito zahtijevale da ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima ne bude “političkih govora”, jer, kako su istaknuli, njima nisu potrebne lažne riječi.

 

Zviždanjem su Srebreničani iskazali nezadovoljstvo i zbog toga što nije dozvoljeno da se ove godine na lokalnim izborima u Srebrenici glasuje prema popisu iz 1991. godine. Najviše je zvižduka upućeno američkom veleposlaniku u BiH Patricku Moonu, dok je Ćamil Duraković, predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i kandidat za načelnika Srebrenice pogođen bocom.

 

Srebreničani su zviždali ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Političarima su upućene brojne ružne riječi, a Duraković je zbog toga ušao i u verbalni konflikt sa nekoliko Srebreničana.

 

U Memorijalni centar žrtava genocida Srebrenica – Potočari pristigli su i zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag, glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, hrvatski premijer Zoran Milanović i mnogi drugi dužnosnici.

 

Izvještači javljaju o velikom broju pristiglih Srebreničana, majki, rođaka i prijatelja žrtava genocida, ali i posjetitelja iz svijeta, među kojima veliki broj Amerikanaca, Turaka, Europljana.

 

Organizatori očekuju 40 tisuća posjetitelja na obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara