Od 2015. godine formiranje vlasti po novom popisu stanovništva?

 

Klub srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uložio je više amandmana na Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, a najvažniji je onaj na član 48 kojim se propisuje primjena rezultata popisa za formiranje vlasti, izjavio je predsjedavajući Kluba Staša Košarac.


 

 

Navodeći da su ostali amandmani tehničke prirode, Košarac je rekao da se amandmanom na član 48 predviđa da primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovnišva iz 1991. godine važi i nakon okončanja ovog popisa sve do 2015. godine za formiranje vlasti na svim razinama u BiH.

 

“Podaci dobiveni novim popisom, prema ovom amandmanu, primjenjivali bi se od 2015. godine”, precizirao je Košarac za Srnu.

 

Ističući da je bez političkog konsenzusa nemoguće doći do dogovora o izmjenama Prijedloga zakona i samom zakonu o popisu, Košarac je izrazio očekivanje da će sljedećih dana biti raspravljano o ovom važnom zakonu za ukupne odnose u BiH.

 

“Vidjet ćemo kako će se delegati iz Kluba Hrvata i Kluba Bošnjaka u Domu naroda izjasniti o našem amandmanu”, zaključio je predsjedavajući Kluba srpskih delegata.

 

On je naglasio da je za predstavnike Republike Srpske i srpski narod neprihvatljivo da ostane sadašnja odredba kojom se rezultati popisa stanovništva iz 1991. godine primjenjuju za formiranje vlasti do okončanja provođenja Aneksa 7 Daytonskog sporazuma koji se odnosi na povratak.

 

“To znači da bi rezultati iz 1991. godine bili primjenjivani praktično trajno, iako faktičko stanje u BiH odavno ne odgovara ovim rezultatima”, dodao je Košarac.

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici donio je zaključak kojim je produžena amandmanska faza za prijedlog Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

 


hspf.info

Komentari

komentara