Od Srbije se traži priznanje Kosova prije ulaska u Uniju

Od Srbije se traži priznanje Kosova prije ulaska u UnijuPriznavanje Kosova nije uvijet za početak pregovora s Europskom unijom o članstvu. Njemačka očekuje da Srbija prizna Kosovo tijekom ili do kraja postupka pristupanja, rekao je za Blic Roderik Kizevetter, zastupnik i član Odbora Bundestaga za vanjske poslove i za EU.


Dodao je kako je nakon posjeta Beogradu “ohrabren da će rješenje za Kosovo biti pronađeno kroz dijalog s Prištinom”.

 

Zastupnici Bundestaga kažu kako je “za dobivanje datuma za početak pregovora o članstvu najvažnije će biti da do tada bude uhićen preostali haaški optuženik Goran Hadžić”. Početak pregovora o prijemu Srbije u EU neće biti ugrožen zahtjevom za priznanje Kosova, rekli su zastupnici Krišćansko-demokratske unije, stranke premijerke Angele Merker, javljaju agencije Beta i Tanjug.

– Srbija će 15. prosinca dobiti status kandidata, ali najvjerojatnije ne i datum za početak pregovora – poručili su zastupnici dodajući kako će postupak pristupanja Srbije trajati najmanje osam godina, koliko je i Hrvatskoj bilo potrebno.

– Na kraju pregovora o priključenju priznanje Kosova mora biti na stolu, a ako to izostane, njemački parlament neće podržati članstvo Srbije u EU – rekli su zastupnici Bundestaga na neformalnom sastanku u Beogradu novinarima i urednicima beogradskih redakcija.

 

Komentari

komentara