Odluka o sustavu koordinacije objavljena u Službenom listu BiH. Odlučivanje unutar ustavnih nadležnosti

sustav_koordinacijeNa sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održanoj 26. siječnja usvojen je Mehanizam koordinacije. Odluka o sustavu koordinacije je objavljena danas u Službenom listu BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis. To je jedan od tri glavna uvjeta da bi aplikacija za članstvo BiH u Europskoj uniji bila kredibilna. Drugi je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u vezi tradicionalne trgovine, o čemu se već vode pregovori s Europskom unijom, a treći je “ostvariti vidljiv napredak u provedbi ekonomsko-socijalnih reformi”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Ćović, prema odluci Predsjedništva BiH, predat će 15. veljače prijavu BiH za punopravno članstvo BiH u EU.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na sutrašnjoj će konferenciji za novinare priopćiti detalje u vezi s mehanizmom koordinacije.

Mehanizam koordinacije predviđa osnivanje Kolegija za europske integracije, ministarske konferencije, Komisije za europske integracije, potkomisija za europske integracije, te radnih skupina za europske integracije. Radi se o horizontalnom i vertikalnom sustavu koordinacije koji, prema odluci, neće oduzimati ustavne nadležnosti niti jednoj razini vlasti a odluke će se donositi konsenzusom u svim navedenim tijelima.

Odluku možete pročitati ovdje.

HSPF.info

Komentari

komentara