OHR sada pere ruke od formiranja državne vlasti?

OHR sada pere ruke od formiranja državne vlasti?Vlast u BiH neće biti nikada formirana ako SDP BiH i dalje bude podržavao formiranje vlasti mimo Daytona, mimo ravnopravnosti i rotacije i mimo legitimnih predstavnika svakog naroda, izjavio je jučer izvršni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.


 

Od proteklih općih izbora u BiH prošlo je skoro godinu dana, ali vlast nije formirana i nitko ne zna kada će to biti. Zbog te činjenice i njemačka kancelarka Angela Merkel zaobišla je BiH prilikom posjeta Zagrebu i Beogradu, s obrazloženjem da u BIH nema sugovornika jer nije formirana državna vlast.
U međuvremenu traje stranačko prepucavanje tko je više ili manje kriv za neformiranje vlasti. Na jednoj strani su stranke koje su dobile najviše glasova Hrvata i Srba, dva HDZ-a i SNSD i SDS, a na drugoj stranici stranke platforme predvođene SDP-om i SDA.

Isključivim krivcem za neformiranje vlasti drži SDP „sa svojim megalomanskim, totalitarnim i unitarističkim zahtjevima, a naravno da su sukrivci SDA i još neke minorne stranke”, rekao je Vasić Srni povodom izjave predsjednika Glavnog odbora SDA Halida Genjca da SDP i SNSD imaju izbornu odgovornost za uspostavljanje vlasti u BiH.

Vasić je dodao da Genjac iskrivljuje činjenice i da pokušava da u istu ravan krivice stavi i SNSD i SDP.Prema njegovim riječima, u BiH nema pobjednika, već postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci i u okviru tih naroda legitimni predstavnici koji su na izborima dobili legitiman broj glasova, a ne da se “knjigovodstveno vode” kao ti narodi što bi htio SDP, a što podržava SDA.

-SDP i SDA, taj unitaristički, tamnički što se tiče nacija u BiH, konglomerat je krivac za neformiranje vlasti”, naglasio je Vasić.Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac izjavio je da SDP i SNSD imaju izbornu odgovornost za uspostavljanje vlasti u BiH.   

Međutim ta pozicija i stvara prijepor, jer SNSD želi da sada ta pozicija pripadne Srbima, nakon što je u prošlom sazivu pripadala Bošnjacima, a dok HDZ BiH traži mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara po sustavu rotacije, što su SDP-e i SDA prvo osporavali, a kasnije nevoljko prihvatili, ali od dogovora još ništa. Hoće li proći i godinu dana bez vlasti, nitko u ovom trenutku ne može točno kaznati da ili ne, kao ni međunarodni predstavnici u BiH koji sa sigurne i ugodne dobro plaćene distance gledaju ovo mrcvarenje i pričaju priče o odgovornosti, a koja je uvijek nečija druga a ne i njihova.

Glasnogovornik OHR-a Mario Brkić kaže kako su lideri političkih stranaka izabrani u Zastupnički dom Parlamenta BiH  na izborima odgovorni za formiranje vlasti, a ne OHR. Nije ovako OHR pilatovski prao ruke od formiranja federalne vlasti.OHR ju je izravno inaugurirao kada je Valentin Inzko suspendirao odluke SIP-a o njezinu nezakonitu izboru. Toliko o jednakim mjerilima i principima. A tko zna, možda se u međuvremenu visoki predstavnik Inzko umorio ili opametio, jer nelegalna federalna vlast samo se bavi smjenom bivših upravnih i nadzornih odbora te direktora profitabilnih poduzeća, a  brine se oko raspodjele plijena i dovođenjem stranačkih i rodbinskih (polu) kadrova. teško da bi se po drugi puta moglo “lobirati” za ovavkvu pohlepnu vlast i na razini države.

 

hspf.info/dnevnik.ba

Komentari

komentara