Osnovan Klub hrvatskih gospodarstvenika u BiH

Vitez 21.04.2015 godine sa osnivanja Kluba hrvatskih gospodarstvenika u VitezuU Vitezu je formiran Klub hrvatskih gospodarstvenika s ciljem unaprijeđivanja poslovne suradnje između RH i BiH, naročito putem poticanja trgovine, investiranja te pružanje potpore hrvatskim tvrtkama koje posluju u BiH. Članovi Kluba mogu postati svi predstavnici hrvatskih tvrtki koje posluju u BiH i poslovni partneri hrvatskih tvrtki u BiH, na temelju dobrovoljno izražene pismene izjave o pristupanju.

Franšizni centar bio je mjesto gdje su se susreli gospodarstvenici Hrvatske i BiH koji su razmjenili iskustva ali i ukazali na probleme sa kojima se sureću u prekograničnoj suradnji i poslovanju.

Inicijativu za osnivanje Kluba hrvatskih gospodarstvenika dalo je Veleposlanstvo RH u BiH a Ivan Del Vechio veleposlanik Republike Hrvatske u BiH je izjavio:“Mi smo najveći gospodarski partneri. Mladi ljudi nemaju posla. Odlaze nam iz Hrvatske ali iz BiH. Danas se odmrzava i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Europskoj uniji. Pristupate harmonizaciji propisa europske unije, znači pravnih stečevina. Sve je to atmosfera u kojoj gospodarstvenici imaju što reći. Nisam  ja prvi koji je rekao da pravna država u BiH ne funkcionira. Dakle ima dosta problema i u postupku investiranja. Mi zapravo želimo okupiti ljude koji nam daju posla i kruh, čuti što oni misle i zapravo preko legitimnih i legalnih organa vlasti lobirati da se zakonski propisi što brže usklađuju da što brže dođemo do razine pravne države i da što prije stvorimo pozitivnu gospodarsku klimu. Želimo povezivat ljude i sjedne i s druge strane granice”.

Milan Šarlija direktor Podravke za BiH dodaje:“Na inicijativu Hrvatskog veleposlanstva u BiH odlučili smo osnovati Klub hrvatskih gospodarstvenika kojemu je osnovni cilj razvoj i poticanje trgovine, uspostava dobrih gospodarskih i poslovnih odnosa BiH i Hrvatske, pomaganje hrvatskim tvrtkama u nastupu na bh tržištu, otklanjanje svih barijera u redovnom poslovanju kako bi naš nastup i rezultati poslovanja bili što bolji na tržištu BiH”.

Tko bi najviše mogao profitirati od ovog Kluba?

“Očekujemo da profitira i hrvatsko i bh gospodarstvo. Razvoj naših tvrtki i poslovanje na tržištu BiH sigurno će pozitivno uticati na ravoj bh gospodarsdtva što je naš osnovni cilj” – dodao je u izjavi za naš portal Milan Šarlija koji će najvjerojatnije biti i predsjedavajući ovoga Kluba.

Predjednik FBiH Marinko Čavara također je izrazio zadovoljstvo što je uopće došlo do susreta gospodarstvenika iz BiH i Hrvatske:“Političari i dužnosnici ne mogu otvarati sami radna mjesta, ali možemo stvoriti ambijent zakonima sukladno inicijativama evropske unije po pitanju scoijalnih reformi.Imamo prostora da strane investicije privučemo stabilnošću pravnog sustava a i pomognemo razvoj domaćih investicija” – izjavio je Čavara.

HSPF.info / Dnevno.ba

Komentari

komentara