Otvoreno pismo iz Berlina: Želimo da BiH bude nezavisna i jaka

HammondTisuće vas je 12. listopada izašlo na birališta širom Bosne i Hercegovine kako biste glasovali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju sljedeće četiri godine. Te četiri godine će biti odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine, za sve njene različite narode.

Da bi se ta budućnost učinkovito uobličila, neophodno je brzo formiranje vaše vlade, kao i da ona sebi odredi za prioritet rad na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uvjeta za razvoj. Mi smo jučer, na konferenciji u Berlinu, stavili na stol novi prijedlog osmišljen da obnovi EU perspektivu vaše zemlje, kao i da pomogne pri fokusiranju djelovanja vaše dolazeće administracije.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju povijest jakog angažmana u Bosni i Hercegovini. Mi želimo da vi uspijete – i želimo da vas vidimo kao članicu Europske unije, njene europske obitelji. Međutim, samo je jedan put ka Europskoj uniji – putem reformi koje će pomoći Bosni i Hercegovini da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja zemalja članica EU.

Izjave i obaveze

Zato smo predložili da EU traži da se političari koje ste vi izabrali obavežu na dva načina:

– Pisanom izjavom kojom se obavezuju na provođenje institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi sa EU i

– Prihvaćanjem obaveze da će s EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojeg će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju Kopenhaških kriterija, političkih i ekonomskih. Reforme koje predlažemo su usko vezane za Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growth) koji je objavljen početkom ove godine.

Ako vaši političari ovo urade, onda ćemo mi zauzvrat od Europske unije tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih financijskih investicija koje ga prate. Nakon toga, biće potrebno da vidimo poduzimanje konkretnih koraka na mapi puta, koji trebaju uključivati poboljšanje funkcionalnosti i učinkovitosti vlade, te implementaciju ekonomskih reformi.

I ako se taj inicijalni plan reformi potpuno implementira, onda bi Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo podržali podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Zašto je ovo važno? Zato što mi mislimo da nema više vremena za gubljenje. Ekonomska situacija u vašoj zemlji je izuzetno zabrinjavajuća.

Da budemo jasni, ovo nije čin međunarodne zajednice kojim nameće nove zakone u BiH. Ne želimo se vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu.

Želimo da demokratski sustav Bosne i Hercegovine učinkovito funkcionira. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlada ide prva na ovom putu i vodi, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti.

Ovaj pristup ne mijenja uvjete pristupanja Europskoj uniji i ne predstavlja smanjenje standarda. Ako Bosna i Hercegovina želi da se pridruži Europskoj uniji i ako želi uživati pogodnosti članstva, onda će morati ispuniti uvjete za članstvo koji vrijede za sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić – Finci, što je važno pitanje koje će Komisija razmotriti kada se bude očitavala o pitanju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo.

Novi pristup

Ali ovaj novi pristup znači da prepoznajemo da postoji veliki broj drugih važnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi koje se takođe moraju provesti i možda se mogu postići ranije.

Reforme koje tražimo su one koje će imati praktičan i pozitivan učinak na ljude širom zemlje. To su reforme za sve, ne samo za nekolicinu. Njihov cilj je otvaranje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, što bi pomoglo da se smanji egzodus mladih i otvore nove mogućnosti za stvaranje blagostanja.

Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaslužuju ništa manje od ovoga i ništa manje nego što su njeni susjedi u Hrvatskoj postigli i na čemu Srbija i Albanija uspješno rade. Mi smo uvjereni da je to ono što velika većina građana Bosne i Hercegovine želi: funkcionalnu, učinkovitu zemlju koja napreduje na putu pristupanja Europskoj uniji.

Ali mi ovo ne možemo uraditi sami. Trebaju nam partneri u Bosni i Hercegovini s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo prividna dobrobit za njihovo izborno tijelo.

Vi, kao građani ove zemlje, također imate ulogu u tome. Vi ste ti koji ste vašim političarima dali mandat i vi ste ti koji ih trebaju usmjeriti i smatrati ih odgovornim. Bosni i Hercegovini treba više radnih mjesta i pravde, manje korupcije i kriminala, bolje zdravstvo i obrazovanje – i funkcionalan politički sustav koji može dovesti do ostvarenja ovih ciljeva. Još ima vremena da se Bosna i Hercegovina preobrazi i da postane integralan dio Evrope, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, ponudi dobro upravljanje, pravdu, sigurnost i prosperitet. Vrijeme je da se počne raditi.

Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova SR Njemačke
Philipp Hammond, ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva

HSPFinfo

Komentari

komentara