PALA FEDERALNA VLADA Komšić: Novalić više nema podršku DF-a, parlamentarna većina ne postoji

komsic-danasPredsjednik Demokratske fronte Željko Komšić izjavio je da premijer Federacije BiH Fadil Novalić nema više podršku DF-a i, što se njega tiče, parlamentarna većina na razini FBiH više ne postoji.

Komšić je rekao novinarima da će to biti njegov prijedlog na sjednici Predsjedništva DF-a koja je u tijeku.

“Što će Predsjedništvo uraditi ne znam, naša je obveza da poštujemo ustav i zakone, i što se nas tiče, SDA i HDZ mogu praviti novu parlamentarnu većinu i mi ih pozivamo da to urade, jer to FBiH zaslužuje”, rekao je Komšić.

On je podsjetio da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć javno, putem Televizije N1, poručio predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću da je spreman na pomirenje.

“Nama je to legitimno i mi ih u tome nećemo zaustavljati. Naši ministri će raditi u toj vladi tehnički dio posla, što podrazumijeva jednostavno da institucija ne trpi posljedice. Pozivamo Novalića da, u skladu sa zakonom, pokrene proceduru smjene ministara”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara hoće li se izlazak DF-a iz vlasti na razini FBiH odraziti na vijeće ministara BiH, Komšić je rekao da neće, s obzirom da bezrezervno podržava britansko-njemačku inicijativu, te da nema veze je li DF u vlasti ili oporba.

“To je bezrezervna podrška i mi ćemo bezrezervno podržavati to i dalje, bez obzira je li netko ministar ili nije ministar”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara hoće li se eventualna odluka Predsjedništva DF-a o izlasku stranke iz vlasti na razini FBiH odraziti i na županijske vlade, Komšić je rekao da tamo gdje stvari funkcioniraju nema potrebe da se diraju.

“Mi nemamo potrebe narušavati funkcioniranje institucija sustava gdje to funkcionira. Bolje da se proba nešto novo”, rekao je Komšić.

Na pitanje je li razgovarao s nekim iz SDA, Košić je rekao da nije bilo nikakvih poziva niti poruka, ali da ne zna više ni o čemu bi pričao s njima.

“Pričali smo bezbroj puta i na kraju uvijek sve padne na zakonu. Mi tvrdoglavo tvrdimo da se zakon mora poštovati i da to nije kategorija oko koje se raspravlja, a oni tvrde da to ne mora. Neka sud kaže svoje”, dodao je Komšić.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH SDA i HDZ preglasali su DF i usvojili uredbu kojom se smjene i imenovanja u javnim poduzećima izuzimaju od resornih ministarstava i prenose na Vladu.

U Sarajevu je u tijeku sjednica Predsjedništva DF-a.

HSPF.info/HMS

Komentari

komentara