Papa Benedikt XVI. podnio ostavku

 

Papa Benedikt XVI. povlači se s dužnosti 28. veljače ove godine, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA. Tu je informaciju potvrdio i službeni Vatikan, a navodi se kako je 85-godišnji Papa u kraćoj izjavi na latinskom naveo kako više nema snage za obnašanje papinske dužnosti.


 

 

Loše zdravstveno stanje Pape koji je već u poodmakloj životnoj dobi, već je duže vrijeme tema razgovora. Svladale su ga godine i bolest, a zbog nemoći je poručio: “Iz tog razloga, svjestan ozbiljnosti ovog čina, potpuno svojevoljno i slobodno izjavljujem da napuštam dužnost rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra”.

 

Informaciju o ostavci Pape potvrdio je i njegov glasnogovornik, Federico Lombardi, ali nije detaljnije komentirao razloge Papinog odlaska s dužnosti, dodao je tek kako se radi isključivo o zdravstvenim razlozima. Lombardi je otkrio i kako bi novi papa mogao biti imenovan već idućeg mjeseca!

 

“To je kao grom iz vedra neba”, komentirao je vijest o Papinoj ostavci dekan Kardinalskoga zbora u Vatikanu, kardinal Angelo Sodano.

 

Papin brat George Ratzinger kazao je kako je liječnik njegovom bratu zabranio prekooceanska putovanja. Otkrio je i kako je Papa mjesecima razmišljao o ostavci. “Godine su ga sustigle, teško je hodao, trebao bi se odmarati”, kazao je George Ratzinger njemačkim medijima.

 

Nakon objave vijesti o Papinom odlasku, službena internetska stranica Vatikana srušila se zbog prevelikog prometa.

 

Prvi Papa koji odlazi s dužnosti u posljednjih 600 godina

 

85-godišnji Joseph Ratzinger postao je 265. papa po redu u travnju 2005. godine nakon smrti svog prethodnika, pape Ivana Pavla II. (Karola Wojtyle). Benedikt XVI. je bio šesti papa iz Njemačke u povijesti, prvi od 11. stoljeća.

 

Papa Benedikt XVI. je prvi Papa koji je odlučio otići s dužnosti u posljednjih 600 godina. Papinska služba, naime, trebala bi trajati doživotno. Prije Benedikta XVI. papinske dužnosti se 1415. godine odrekao papa Grgur XII.

 

“28. veljače 2013. u 20 sati, rimska stolica, stolica Svetog Petra bit će prazna i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve”

 

Radio Vatikan objavio je cijeli tekst Papine deklaracije. Papa u svojoj Deklaraciji navodi:

 

“Draga braćo,


pozvao sam vas na ovaj Konzistorij, ne samo zbog kanonizacije nego da vam priopćim odluku od velike važnosti za život Crkve. Nakon što sam nebrojeno puta preispitivao svoju savjest pred Bogom, došao sam do zaključka da moja snaga, zbog odmaklih godina, nije više odgovarajuća tome da budem Petrov nasljednik.


Svjestan sam da ta dužnost mora biti obavljana ne samo riječima i djelima, nego i molitvom i trpljenjem. Za ovu dužnost važni su i um i tijelo, ali i snaga koja me u posljednjih nekoliko mjeseci napušta do razine da sam morao priznati da više ne mogu u punoj snazi odgovarajuće ispunjavati svoj zadatak koji mi je povjeren.


Iz ovog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog poteza, potpuno slobodan objavljujem da se odričem mjesta rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, dužnosti koje su mi kardinali povjerili 19. travnja 2005. godine. 28. veljače 2013. u 20 sati, rimska stolica, stolica Svetog Petra bit će prazna i konklava treba izabrati novog vrhovnog poglavara Katoličke crkve.


Drago braćo, zahvaljujem vam iskreno na ljubavi i vašem radu kojim ste me podržavali i tražim oprost za sve svoje propuste. Želim također naglasiti da ću nastaviti predano služiti Svetoj Crkvi kroz život posvećen molitvi”, stoji u Papinoj deklaraciji.

 

Tko će biti Ratzingerov nasljednik?

 

Vijest o odlasku pape Benedikta XVI. sa čela Katoličke crkve odmah je povukla i pitanje o tome tko će ga naslijediti. Novog papu se bira tajnim glasovanjem kardinala u Sikstinskoj kapeli, a pravo sudjelovanja imaju svi kardinali mlađi od 80 godina. Crni dim nakon glasovanja označuje da se kardinali nisu uspjeli usuglasiti oko imena novog pape, a bijeli je znak da je novi papa izabran. (Index.hr)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara