Papa Franjo: Holokaust je sramota za čovječanstvo

papa-franjo1120Papa Franjo je u ponedjeljak nazvao holokaust “sramotom za čovječanstvo” u pismu upućenom argentinskom rabinu Abrahamu Skorki pročitanom na koncertu izvedenom na violinama židovskih žrtava nacističkih progona.

Pismo, koje je papa svojeručno napisao na španjolskom jeziku prijatelju Skorki povodom godišnjeg obilježavanja oslobađanja koncentracionog logora Auschwitz 1945. godine, objavljeno je prilikom održavanja koncerta u “Parku glazbe” u Rimu, u spomen na žrtve holokausta.

Dvanaest violina i jedan violončelo, koje je pronašao i restaurirao graditelj glazbenih instrumenata Ammon Weinsten, upotrijebljeni su na koncertu pod nazivom “Violine nade”.

Papa je izrazio želju da oni koji budu slušali “urone u ove povijesne suze koje nam dolaze putem violina” i “osjete snažnu želju angažirati se kako se ne bi ponovili takvi užasi koji predstavljaju sramotu za čovječanstvo”.

Među ovim instrumentima, jedna od violina pratila je deportirce na njihovom posljednjem maršu prema plinskim komorama, druga je bačena iz konvoja deportiraca i našao ju je jedan francuski radnik. Ima i violina židovskih glazbenika koji su napustili Njemačku 1936. godine kako bi formirali Palestinski filharmonijski orkestar.

“Violina je lutajući instrument koji je pratio Židove na njihovim putovanjima, bježanjima i u smrti”, komentirao je Radio Vatikan.

Glazbenici koji sviraju na koncertu pripadaju trima monoteističkim religijama: islamu, kršćanstvu i židovstvu.

Izvor: Fena

Komentari

komentara