Picula: Povijesni rezultati u zemljama regije, propuštena prilika u BiH

tonino-picula1222Potpredsjednik Izaslanstva za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Europskog parlamenta Tonino Picula ocijenio je u razgovoru za Agenciju Fenu da 2013. godinu, usprkos nekim prognozama, ispraćamo s povijesnim rezultatima u regiji.

Picula kaže da bi u dosta oštroj konkurenciji za događaj(e) godine u regiji, prije svega, odabrao demantiranje jedne općenito krive procjene. Naime, još početkom 2013. neki su analitičari najavljivali kako će se tijekom godine u jugoistočnoj Europi natprosječno događati napetosti.

– Ne potcjenjujući probleme s kojima se nose sve zemlje ovog prostora, čini se da tekuću godinu, ipak, ispraćamo s povijesno pozitivnim skorom, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, dovoljno je dokaza za to: Hrvatska je ušla u Europsku uniju 1. srpnja, Beograd i Priština su dovoljno napredovali u “privremenom sporazumijevanju” da je Srbija upravo dobila datum početka pregovora o članstvu u EU, a Kosovo solidna jamstva za brže zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i priključenju.

Osim toga, Crna Gora je otvorila ne dva nego čak pet novih pregovaračkih poglavlja.

I premda ovih dana u Tirani ne vlada zadovoljstvo odlukama Vijeća zbog odgode davanja Albaniji statusa zemlje kandidata, nema sumnje da će lipanjsko izjašnjavanje o istoj temi biti drugačije ako se nova Vlada potvrdi u provođenju reformi.

U događaje koji su s pravom obilježili 2013. mogu se, nažalost, ubrojiti i neki neuspjesi.

– Na prvom mjestu svakako ističem još jednu propuštenu priliku da politički čelnici stranaka u BiH počnu prilagođavati ustanove vlasti postdaytonskim potrebama zemlje. Očito je da su daytonske stranačke i entitetske strukture još uvijek dovoljno “autoimune” na neophodne promjene. Nažalost i Makedonija ostaje do daljnjega u talačkoj krizi neriješenih odnosa sa svojim susjedima od kojih joj jedan negira pravo na vlastito ime, a drugi na vlastitu povijest, naveo je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula.

Izvor: Fena

Komentari

komentara