Pogubljen simbol borbe protiv smrtne kazne

Slučaj 42-godišnjeg Troya Davisa, koji je u posljednje vrijeme dobio veliku pažnju američkih, ali i svjetskih medija, efektivno je okončan sinoć u 23 sata po lokalnom vremenu, jednim ubodom smrtonosne injekcije.


Doduše, on je zapravo okončan nekoliko sati ranije, kada je Vrhovni sud odagnao sve dvojbe oko Davisove sudbine, odbivši žalbu na izvršenje smrtonosne kazne. Davis je prije 22 godine osuđen za ubojstvo policajca Marka MacPhaila u gradu Savannahu. Na suđenju se ispostavilo da je grupica mladića, među kojima je bio i Davis, napala nekog beskućnika, kojemu je u pomoć pritekao MacPhail, koji je u tom trenutku radio kao zaštitar.

Tada je netko upucao nesretnog MacPhaila u glavu i srce. Na temelju vrlo “tankog” forenzičkog izvješća i iskaza svjedoka krivnju je svaljena na leđa Troya Davisa. Svi svjedoci su kasnije povukli svoje iskaze, ali je Davis i dalje ostao u zatvoru, čekajući dan izvršenja smrtne presude.

Davis je čitavo vrijeme tvrdio da je nevin, a taj je stav zadržao i dok je odlazi u smrt, prenosi index.hr.Prilikom izvršenja kazne, gledao je u oči članove obitelji ubijenog policajca, tvrdeći im da imaju krivog čovjeka. “Nisam osobno ubio vašeg sina, brata, oca. Samo vam želim poručiti da se dublje zagledate u ovaj slučaj kako biste napokon shvatili istinu”, kazao im je.

Davis je u čitavoj saveznoj državi Georgi stekao velik broj pristaša, koji su danima prosvjedovali protiv smrtne kazne. Iako su ostali razočarani negativnom odlukom Vrhovnog suda, to posljednje poglavlje prije njegove smrti postalo je međunarodni simbol borbe protiv sistema smrtne kazne i rasne nejednakosti koja vlada u američkom pravnom sistemu.

Prema neslužbenim izvorima, Davis se skoro spasio, jer je odbor Vrhovnog suda na kraju glasao 3-2 u korist izvršenja kazne. Smrtna kazna u SAD-u još uvijek je legalna u 37 država.

 

Komentari

komentara