Pojačane obrane generala

Pojačane obrane generala U ponedjeljak istječe rok u kojemu obrane generala Ante Gotovine i Mladena Markača moraju Haškomu sudu najaviti žalbu na presude kojima su njihovi klijenti osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.


 

Iako su žalbe uglavnom definirane, sadržaj je zasad tajan. No evidentno je da se u drugo poluvrijeme kreće s pojačanim snagama, prenosi HRT.

 

Gotovinina je obrana već najavila novo ime u svojem timu. Timu Gotovinine obrane pridružio se švicarski odvjetnik dr. Guenael Mettraux. On je već bio uspješan u obranama na Haškom sudu. Obranio je generala Armije BiH Sefera Halilovića i makedonskog ministra Ljubu Boškoskog. Mettreaux je, inače, stručnjak upravo za zapovjednu odgovornost, koja je, među ostalim, razlog zbog koga su hrvatski generali ostali u pritvoru u Scheveningenu.

 

I obrana generala Markača najavljuje novo ime u svojem timu. Pregovara se s jednim britanskim odvjetnikom, potvrdio je Markačev odvjetnik Goran Mikuličić.  Žalbu na nepravomoćnu presudu Haškog suda, kojom je Gotovina osuđen na 24 godine, obrana šalje Sudu u ponedjeljak.

 

Slanje žalbe za ponedjeljak je najavio i Goran Mikuličić, odvjetnik generala Mladena Markača.  U samoj smo finalizaciji pregovora s jednim britanskim odvjetnikom i očekujem u prvoj polovini sljedećeg tjedna da ćemo pregovore finalizirati. Onda ću vam moći reći i ime, najavio je Markačev odvjetnik.

 

Haška žalbena procedura ide pak ovim redom: najava žalbe, zatim žalba, odgovor na žalbu, replika na odgovor te, naposljetku, osnivanje žalbenoga vijeća. Sve u svemu, najmanje četiri mjeseca.

 

Podsjećamo, generale Gotovinu i Markača Haški sud proglasio je krivima za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Komentari

komentara