Pokrenute inicijative o smanjenju primanja dužnosnika i revizije privatizacijskih ugovora

 

r9AC2wxy_skupstina_hnz_prosvjediU vezi sa posljednjim događanjima, Klub zastupnika SDP BiH je iznio stav da institucije moraju garantirati i održavati javni red i mir, jednako kao i pravo na mirno okupljanje. Klub zastupnika SDP BiH je u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj 28. veljače predložio usvajanje tri zaključka. Prvim zaključkom zatraženo je utvrđivanje javnog interesa kod objave svih ugovora o privatizaciji te nalaganje Agenciji za privatizaciju hitno postupanje po ovom zaključku i vezanom zaključku Vlade HNŽ-a.
Drugim zaključkom od Županijskog tužiteljstva je zatraženo da u roku od trideset dana Županijskoj Skupštini dostavi informaciju o poduzetim radnjama na procesuiranju prijavljenih slučajeva korupcije, nelegalne privatizacije i drugih privatizacijskih zlouporaba te svih drugih prijavljenih slučajeva privrednog kriminala na području županije. Također, od ovog tužilaštva je zatraženo da kao prioritet definira rješavanje slučajeva iz navedenih oblasti te da o poduzetim aktivnostima na ovom polju Skupštini županije podnese izvještaj u roku od sto dana od dana usvajanja ovog zaključka.

Trećim zaključkom predviđeno je obvezivanje Vlade HNŽ-a da razmotri sve mogućnosti uštede javnih sredstava, uključujući sve vrste dodataka na osnovne prihode i plate proračunskih korisnika te da u prijedlogu županijskog proračuna za 2014. godinu Skupštini predloži preraspodjelu tih sredstava za socijalne programe i programe otvaranja novih radnih mjesta.

Svi zaključci su u prilagođenoj formi proslijeđeni Skupštini,  Vladi i drugim nadležnim institucijama HNŽ-a i očekuje se njihovo hitno očitovanje o prijedlozima Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini HNŽ-a.

U vezi sa posljednjim događanjima, Klub zastupnika SDP BiH je iznio stav da institucije  moraju garantirati i održavati javni red i mir, jednako kao i pravo na mirno okupljanje. Također, zatraženo je hitno otkrivanje i sankcioniranje počinitelja kaznenih djela koji su učestvovali u paljevini i uništavanju državnih institucija, nanijevši tako ogromnu štetu kantonu, državi, ali i izvornoj ideji većine građana koji su na demokratski i civiliziran način željeli iskazati svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi.

 

HSPF.info

Komentari

komentara