Politiziranje pitanja JMBG-a dovodi do kršenja osnovnih prava novorođenih u BiH

yihr0605Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) u BiH poziva zastupnike Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da na dnevni red sutrašnje sjednice tog doma ponovno uvrste pitanje jedinstvenog matičnog broja (JMBG) i konačno usvoje izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

– Politiziranje tog pitanja dovodi do kršenja osnovnih ljudskih prava novorođenčadi naše države, ostavljajući ih bez identiteta i prava koja im pripadaju. U nepreglednoj masi problema i neriješenih izazova koji stoje pred BiH nedopustivo je da se odlaže rješenje problema od kojega je stvoreno političko pitanje, a radi se o životima djece Bosne i Hercegovine čiji roditelji su birali zastupnike naše države, navode iz Inicijative.

U priopćenju za javnost podsjećaju da je Ustavni sud 16. siječnja stavio van snage članak 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju. Time su ukinute odredbe koje govore o registracijskim područjima u BiH koja su značajna, jer se na osnovu njih određuju posljednje četiri brojke u jedinstvenom matičnom broju.

Novonastala situacija je dovela do toga da djeca rođena u BiH poslije 12. veljače ne mogu dobiti matični broj, a time i neke od bitnih dokumenata kao što su putna isprava ili zdravstvena knjižica.

Napominju da Zastupnički dom PS BiH u posljednja tri mjeseca nije usvojio niti jedan od dva prijedloga izmjena i dopuna Zakona o jedinstvenom matičnom broju, jedan koji je predložila skupina zastupnika i drugi koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kojim bi taj problem bio riješen.

FENA

Komentari

komentara