Poljska preuzima predsjedanje EU-om

Poljska preuzima predsjedanje EU-omPoljska danas preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Europske unije, tijekom kojeg bi se trebao potpisati pristupni ugovor s Hrvatskom.


 

Nakon toga počinje postupak njegove ratifikacije u zemljama članicama. Poljska vlada donijela je program predsjedanja EU-om, u kojem je kao važan cilj istaknuto potpisivanje pristupnog pregovora s Hrvatskom. Poljska je četvrta bivša komunistička zemlja koja predsjeda EU-om, nakon Slovenije u prvoj polovini 2008., Češke u prvoj polovini 2009. i Mađarske u prvoj polovini 2011. godine.

 

Poljsko predsjedanje označava i početak nove predsjedničke trojke, koju još čine Danska i Cipar. Predsjedničke trojke jedna su od novina Lisabonskog ugovora. Tri zemlje koje jedna za drugom predsjedaju donose zajednički program, kako bi se pojačao kontinuitet djelovanja u europskim institucijama. Zanimljivo je da će se tijekom predsjedanja, najvjerojatnije u listopadu ili početkom studenoga, u Poljskoj održati redoviti parlamentarni izbori.

 

Varšava preuzima predsjedništvo u ključnom trenutku za Uniju, koju potresa dužnička kriza i koja se nalazi pod imigrantskim pritiscima iz sjeverne Afrike. Poljaci će tijekom predsjedanja inzistirati na tri teme: europske integracije kao izvor rasta, sigurna Europa i Europa koja ima koristi od otvorenosti.

 

Komentari

komentara