Potvrđeno imenovanje: Denis Zvizdić je novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH

parlamentSa 28 glasova “za”, pet glasova “protiv” i dva suzdržana glasa, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrđeno je imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Zvizdić, koji je inače član Stranke demokratske akcije (SDA), prethodno je u svom obraćanju Domu kazao kako pred zastupnicima stoji sa “dvostrukim osjećajem časti te ogromne odgovornosti”.

“Prvo što je potrebno jeste stvaranje kolektivnog osjećaja, a da bi uspjeli u tome bit će neophodno prebaciti fokus sa nesličnosti ili razlika na stalne promjene. Optimist sam i taj optimizam želim da prenesem i u Vijeće ministara BiH. Mislim da početak treba biti promjena našeg odnosa prema BiH i prihvaćanje činjenice da ovaj predivni prostor jeste naša domovina i prostor kojima nam je podaren da u njemu živimo jedni s drugima. Svjesni smo težine zadataka pred nama, otvorenog nezadovoljstva građana koji napuštaju BiH. Upravo zbog toga i posebno zbog mladih ljudi moramo precizno odgovoriti na pitanja”, kazao je Zvizdić te izložio ekspoze svog budućeg rada.

U svom izlaganju, Zvizdić je kazao kako će na čelu Vijeću ministara BiH nastaviti pozitivne procese prethodne garniture te da će pokrenuti nove reforme. Govoreći o planovima za napredak BiH, Zvizdić je istaknuo kako je najvažniji cilj BiH članstvo u Europskoj uniji koje zahtijeva reforme te poboljšanje svih segmenata društva.

Saša Magazinović, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) se nakon izlaganja Zvizdića osvrnuo na dužinu izlaganja navodeći kako se sa nekim programskim ciljevima ipak “ne slaže”.

“Vaše imenovanje je dio političkog dogovora i nema veze sa tim koliko ste dobar program iznijeli i to je šteta. U izlaganju ima stvari koje podržavam, a posebno onih koje se tiču europskog puta BiH. Volio bih da mi dostavite vaš ekspoze i vjerujem da znate da će mi u mom mandatu vaš ekspoze biti glavni i sva obećanja koja ste u njemu dali. Želim vam sreću u svakom slučaju”, kazao je Magazinović.

Denis Bećirović iz SDP-a je kazao kako je izlaganje Zvizdića pratio pažljivo te kako među njima ima dobrih preporuka.

“Mislim da nam svima treba više reformatorskog pristupa i više hrabrosti te odgovornosti. Očekujem da tu svi daju doprinos, i pozicija i opozicija. Vaša najava da proglasimo razdoblje promjene, to treba podržati. Bilo bi poželjno da ste nam dostavili i vašu biografiju i to bi vjerojatno utjecalo na opredjeljenje poslanika”, istakao je Bećirović.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napustili su današnju sjednicu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), nakon što na dnevni red nije uvrštena točka o smjeni predsjedatelja Šefika Džaferovića koju su predložili.

Tijekom današnje sjednice predsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović pozvao je Denisa Zvizdića, kandidata SDA za predsjedatelja Vijeća ministara BiH da podnese ekspoze budućeg rada gdje je zastupnik Socijaldemokratske partije Denis Bećirović kazao kako je poslovnikom Zastupničkog doma predviđeno da prilikom izlaganja budućeg mandatara Vijeća ministara sudjeluje i jedan od članova Predsjedništva BiH.

Nakon ovog prijedloga napravljena je pauza od 30 minuta nakon čega je na sjednicu došao predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Također, na današnjoj sjednici novi zastupnik Hazim Rančić položio je svečanu zakletvu pri preuzimanju mandata te tako zamijenio Halida Genjca koji je izabran u Dom naroda.

HSPF.info

Komentari

komentara