Povećane mirovine, najniža umjesto 296 KM sad iznosi 310 KM

Isplata mirovina za travanj započet će u četvrtak, 5. svibnja, odlučilo je rukovodstvo Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.  Koeficijent za obračun i isplatu mirovina koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju povećan je te iznosi 1,73, dok koeficijent za mirovine koje se financiraju iz proračuna Federacije ostaje na dosadašnjoj razini te iznosi 1,485.


Naime, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici donijela Zaključak po kojem daje suglasnost na prijedlog  Zavoda o povećanju koeficijenta za obračun i isplatu mirovina koje su ostvarene prema Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, tzv. redovite mirovine.

Vlada je donijela i Odluku o isplati razlike do iznosa najniže redovite mirovine korisnicima mirovina koje se financiraju iz proračuna, tzv. povlaštenih mirovina, tako da nitko neće primiti iznos manji od minimalne redovite mirovine.

Prema novom koeficijentu za obračun i isplatu mirovina najniža mirovina u Federaciji iznosi 310,72 KM, zajamčena  414,30 KM, a najviša mirovina 2071,50 KM.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina, s uračunatim troškovima, iznose oko 142 milijuna KM.

Podsjećamo, povećanje mirovina u Federaciji predviđeno je Financijskim planom Zavoda MIO/PIO Federacije za 2011. godinu. No, zbog činjenice da još nije imenovan novi saziv Upravnog odbora Zavoda, a koji je mjerodavan donijeti odluku o povećanju koeficijenta, bilo je potrebno dobiti suglasnost Vlade kako bi se povećanje moglo realizirati. Zadovoljstvo nam je što smo unatoč nepovoljnim ekonomskim prilikama te još prisutnoj gospodarskoj krizi, uspjeli barem minimalno povećati mirovine, priopćili su iz MIO.

 

Komentari

komentara