Povećava se stupanj siromaštva u BiH

Broj zaposlenih u BiH u mjesecu travnju ove godine iznosio je 693 941, što je u odnosu na 2008. godinu manje za oko 10 posto. Broj nezaposlenih iznosio je 529 446, što je više za šest posto nego u istome razdoblju 2008. Što se tiče Federacije BiH broj zaposlenih u travnju iznosio je 440 419, a broj nezaposlenih 366 658.


Po djelatnostima najmanju bruto plaću u BiH ostavili su zaposleni u proizvodnim djelatnostima. Indeks obujma u industrijskoj proizvodnji BiH u svibnju ove godine bio je veći za 2,9 posto nego prošle godine. Sirovine i poluproizvodi bez energije povećani su za 8,9 posto, razina investicija smanjena je za 1,8 posto, trajni proizvodi za široku potrošnju smanjeni su za 7 posto, netrajni proizvodi zabilježili su rast za 1,8 posto, a energija je smanjena za 0,5 posto.

Ukoliko raste potrošnja netrajnih proizvoda, a smanjuje se potrošnja trajnih, što se može vidjeti i po navedenim pokazateljima, znači da se stupanj siromaštva povećava u BiH, kazao je na redovitoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić.

Što se tiče uvoza i izvoza, BiH je za prvih pet mjeseci ove godine izvezla 3 368 000 000 mraka, a u istom razdoblju uvezla je 5 960 000 000 maraka, što znači da je ostvaren deficit u iznosu od 2 592 000 000 maraka, te da pokrivenost izvoza uvozom iznosi 56,5 posto.

“Kada pogledamo strukturu izvoza ne možemo biti zadovoljni. Izvoz je rastao za 23 posto, dok je uvoz rastao za 17,9 posto. Da bi postigli jednu ravnotežu, potrebno je mjerama vanjskotrgovinske politike smanjiti uvoz”, kazao je Lasić, dodavši kako smatra da smo već zašli u jednu galopirajuću stopu rasta uvoza tako da će deficit na kraju godine biti još izraženiji.

“Vanjska diplomacija BiH trebala napokon početi raditi kako bi proširili tržište i područje na koje možemo plasirati naše proizvode”, smatra Lasić. Najveći uvoz u BiH i FBiH zabilježen je u prerađivačkoj industriji. BiH i FBiH su najviše izvozili i uvozili iz zemlja Europske unije i zemlja EFTE.

Što se tiče posljednjih poskupljenja pojedinih proizvoda, Lasić smatra kako bi BiH trebala uvesti nižu i višu stopu PDV-a. Višu stopu PDV-a trebali bi imati oni proizvodi koje kupuje bogatiji sloj stanovništva, a nižu osnovne životne namjernice, lijekovi, ortopedska i druga medicinska pomagala, te određeni sadni materijal, kazao je Lasić.

Dodao je kako je u BiH još uvijek 61 posto ruralnog stanovništva, te da poljoprivreda treba biti strateška grana, a ne socijalna kategorija. Osvrćući se na stanje u komornom sustavu u BiH, Lasić je kazao kako nije zadovoljan tim stanjem, te da Vanjskotrgovinska komora BiH, umjesto da otvara predstavništva u inozemstvu, otvara svoja predstavništva po BiH.

 

Komentari

komentara