Predlaganje Slave Kukića nije ozbiljan pristup formiranju vlasti

Zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Cantryman smatra da predlaganje Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije ozbiljan pristup formiranju vlasti.

 


“Predložiti kandidata, bez poduzimanja koraka da tu osobu prihvati što širi i veći broj stranaka, nije ozbiljan pristup formiranja vlasti”, rekao je Cantryman.

On ističe da su svi lideri ključnih stranaka u BiH podjednako krivi za veliki neuspjeh u formiranju vlasti, ističući da je na liderima da odluče hoće li napredak napraviti sad ili za nekoliko godina.

Ocijenivši lošom idejom da netko u međunarodnoj zajednici, posebno u SAD, kaže da stvari u BiH ne funkcioniraju i da se treba tražiti drugo rješenje, Cantryman je rekao da od visokog predstavnika Valentina Inzka nije traženo da pokrene medijaciju i pregovore.

“Ako se pojavi neka mogućnost, ako stranke pokažu dovoljno ozbiljnosti jedna prema drugoj da angažman visokog predstavnika može pomoći, mi ćemo to podstaći i ohrabriti”, istakao je Cantryman za sarajevski Dnevni avaz.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika istaknuo je da SAD u BiH inzistira na principima Daytonskog sporazuma o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna entiteta. “Mi želimo da država bude funkcionalna, ne centralizirana”, dodao je Cantryman.

Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu Catryman je ocijenio kao vrlo dobar i više nego fair i korektan korak, a izjave koje dolaze iz Srbije izravnim i pozitivnim. “Bio je veoma pozitivan kada je riječ o poštovanju koje je pokazao prema BiH i insistiranju na principima Daytona”, istakao je Cantryman.

(ABCportal.info)

 

Komentari

komentara