Predsjednici stranaka i dalje bez dogovora

Sastanak u Mostaru lidera šest vodećih političkih stranaka iz BiH završio je bez konkretne odluke u slučaju “Sejdić-Finci” ali i dogovora o proračunu institucija BiH jer SDA traži povećanje sredstava. Predsjednici šestorke dogovorili su da se ponovo sastanu u Sarajevu 23. svibnja kada će se konačno znati hoće li BiH imati proračun i sadašnju koaliciju u Vijeću ministara.


Prema riječima Dragana Čovića imenovani su ekspertni timovi koji će razgovarati oko načina biranja članova Predsjedništva BiH i izaslanika za Dom naroda. “Usuglašeno je da isključivo u paketu riješimo izbor izaslanika u Domu naroda i članova Predsjedništva kako bi bili izabrani legitimni predstavnici konstitutivnih naroda. Ekspertni timovi će predložiti kroz konkretan model kako ga riješiti”, rekao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao je da je proračun očigledno postao problem, kao i pitanje umirovljenih vojnika. Prema njegovim riječima, čini se da je šestorka blizu dogovora o pitanju “Sejdić-Finci”, ali o tome se još mora razgovarati na idućim sastancima, jer je implementacija ove odluke važna za europski put.

Čelnik SDA Sulejman Tihić istaknuo je kako se protivi sadašnjem prijedlogu proračuna, dok je čelnik SDP-a Zlatko Lagumdžija istaknuo kako, ako SDA bude protiv proračuna, da će onda raditi protiv interesa države i entiteta a
predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je da su hrvatske stranke na sastanku predložile četiri moguća rješenja načina biranja izaslanika u Dom naroda i u Predsjedništvo od izravnog biranja, asimetričnih rješenja u RS-u i Federaciji do uspostave tri izborne jedinice.

Na novome sastanku domaćin će biti Zlatko Lagumdžija na kojemu će po svemu sudeći biti i poznato hoće li se razići sadašnja šesteročlana vladajuća koalicija.

 


HSPF.info

Komentari

komentara