Pregovori o Sejdić-Finci: Maraton bez mnogo optimizma

politicariSastanak pet političkih čelnika iz Federacije s povjerenikom za proširenje završio je u četvrtak bez konkretnog sporazuma, ali uz određene napretke, objavili su iz Ureda EU. Novi sastanak na ekspertnoj razini najavljen je u Bruxellesu sljedećeg tjedna. Iz EU podržali su nastavak pregovora, te, prema tvrdnjama pojedinih sudionika sastanka, obećali i ubrzanje europskog puta ukoliko se pitanje presude Sejdić-Finci uskoro riješi.

Domaći analitičari tijek pregovora ocjenjuju krajnje neuspješnim i neodgovornim, a ni pogled izvana nije puno bolji. Mogući dogovor federalne petorke ali i europsku perspektivu BiH za RSE komentiraju zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula i Aleksandra Stiglmayer iz Europske inicijative za stabilnost.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula kaže kako je umjereni optimist nakon sastanka u Budimpešti. Picula, koji je nedavno imenovan na mjesto potpredsjednika izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, uvjeren je da će se EU aktivnije uključiti u postizanje dogovora u slučaju presude Sejdić i Finci:

– Ovo iscrpljivanje traje već predugo. Čini mi se da je i EU, s obzirom na blizinu vlastitih izbora iduće godine, odlučila primijeniti jednu novu strategiju koja će sigurno dati određeni rezultat. Pitanje je, naravno, hoće li se očekivanja i ovoga puta iznevjeriti, ili ćemo doista biti svjedoci da je moguće preskočiti tu daytonsku sjenu – to čak nakon što su neki drugi otvoreni problemi u regiji, kao odnosi između Srbije i Kosova, naprosto pokazali da se uz određenu političku volju i pravo posredovanje međunarodne zajednice može zabilježiti napredak, konstatira Picula.

Najveća dva problema Balkana i dalje su BiH i Makedonija. No, kako dodaje Picula, pozicije ove dvije zemlje nisu jednake:

– Makedonski problem je kombinacija unutarnjih neravnoteža, koje u ovom slučaju nisu presudne, ali i neriješene međunarodne pozicije. Što se tiče BiH, ona je u prošlosti doista trpjela ugrožavanje izvana. Međutim, ovoga trenutka Hrvatska je članica EU, Srbija se silno trudi nadoknaditi propušteno, i one nemaju aspiracija prema BiH kao što su ih imale pred 15-ak godina. BiH ovoga trenutka izvan tog očekivanog okvira pregovaranja doista dijele unutarnji politički problemi, odnosno domaći političari, napominje Picula.

Bez obzira na aktivniju ulogu međunarodne zajednice, generalna tajnica Europske inicijative za stabilnost Alexandra Stiglmayer nije uvjerena da će sljedećeg tjedna biti pronađen model za rješenje pitanja presude Sejdić-Finci.

Pokušaj rješenja i tzv. hrvatskog pitanja kroz implementaciju presude Suda u Strasbourgu pregovore je zakompliciralo, no to nije i jedini problem:

– Ima opet s druge strane onih koji bi htjeli centralistički usmjeriti pregovore. Duh odluke Sejdić-Finci je odličan, ali ti prijedlozi o kojima se sada pregovara će opet zamrznuti etničku podjelu. Naravno da će kandidat za Predsjedništvo iz RS biti Srbin i naravno da se za Federaciju traži neko rješenje gdje bi Hrvati mogli osigurati da oni biraju hrvatskog člana. To znači da se de facto neće ništa promijeniti. I naravno da je pitanje zašto je toliko napora, toliko energije i vremena uloženo u to pitanje, umjesto da je komisija radila na tome da se BiH složi oko npr. standarda za hranu, da može dalje eksportirati u Hrvatsku, da izradi neke važne strategije, da pokrene ekonomiju, smatra Stiglmayer.

U svojoj analizi, podsjetimo, Europska inicijativa za stabilnost upozorila je kako slučaj Sejdić-Finci ne bi trebao blokirati aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. BiH bi trebala prvo krenuti ka statusu kandidata, pa onda da se napravi screening u zakonodavstvu, navode u studiji:

– Mi smatramo da je to jako osjetljivo pitanje s kojim se muče i čelnici drugih multietničkih država koje već jesu članice EU, kao što su Belgija, Južni Tirol u Italiji ili Cipar. Smatramo da je bila greška da se to napravi uvjetom za aplikaciju članstva BiH u EU. Mi zagovaramo da bi se morao prihvatiti jedan djelomičan dogovor možda oko lakšeg pitanja – izbora u Dom naroda, da bi to trebalo biti dovoljno. Ali hoće li nas poslušati Europska komisija i države članice je, naravno, drugo pitanje. Ja mislim da bi se moglo realno očekivati da BiH dobije preporuku za kandidata, ili čak postane službeni kandidat u 2015. godini, ali to znači da institucije stvarno moraju efikasno raditi.“

Potpredsjednik delegacije Europskog parlamenta Tonino Picula napominje kako je rješenje presude u predmetu Sejdić i Finci ipak početak, i to, kako naglašava, teških pregovora na europskom putu, koji u konačnici trebaju osigurati bolju budućnost BiH:

– Ne treba prodavati iluzije. Put BiH, kao i svih drugih zemalja, bit će težak, teži od hrvatskog. Ali ova pitanja BiH mora riješiti da dođe u istu onu startnu crtu sa koje su kretale i druge zemlje kandidati, zaključuje Picula.

Izvor: Radio Slobodna Europa

Komentari

komentara