Pregovori SAD i EU o bescarinskoj zoni u sjenci afere o prisluškivanju

Europska unija i Sjedinjene Američke Države počinju pregovore koji bi trebali pomoći da se napravi najveća bescarinska trgovinska zona u svijetu.

Ipak, razgovori koji počinju u Washingtonu, odvijati će se u sjenci spora dviju strana zbog saznanja da su SAD prisluškivale diplomatske misije EU što je otkrio odbjegli Edward Snowden.

Pregovori imaju za cilj ukidanje trgovinskih i investicijskih barijera između dviju sila, a samo potpisivanje sporazuma očekuje se krajem 2014. Tijekom pregovora dvije strane moraju prevladati razlike koje se tiču određenih industrija, posebno proizvodnje oružja, ali i genetski modificirane hrane koja je zabranjena u EU.

Trgovinska razmjena između SAD i EU 2012., iznosila je oko 650 milijardi dolara, a još stotine milijardi dolara ostvareno je u uslugama i investicijama. U budućoj bescarinskoj zoni živjelo bi oko 800 milijuna stanovnika.

Razgovori se nastavljaju usprkos Snowdenovom otkriću o tome da Washington prisluškuje globalne telekomunikacijske i internetske mreže. To otkriće zabrinulo je EU prvenstveno zbog zaštite osobnih podataka i prava na privatnost.

Tridesetogodišnji Snowden, barem se tako vjeruje, nalazi se u tranzitnoj zoni moskovske međunarodne zračne luke Šeremetjevo već dva tjedna.

Kubanski predsjednik Raul Castro podržao je ponudu nekih zemalja Latinske Amerike da daju azil Snowdenu.

No, obraćajući se zastupnicima u skupštini, Castro nije rekao da će mu Kuba dati azil ili dozvoliti prolaz preko kubanskog teritorija, tek je dodao da „azil treba dati onima koji su progonjeni zbog demokratskih ideala, budući da je to kubanska tradicija“.

Ruski Aeroflot izravno leti iz Moskve za Havanu nekoliko puta tjedno. Postoje spekulacije da bi se Snowden takvim letom mogao domoći neke od zemalja Latinske Amerike. Ipak, avion bi mogla prisilno prizemljiti treća zemlja.

Castro je optužio Sjedinjene Američke Države da „pritišću“ druge zemlje prijeteći im za slučaj da pomognu u traženju azila za Snowdena .

– Živimo u svijetu u kojem moćni smatraju da mogu kršiti međunarodno pravo, suverenitet drugih država i obezvređivati prava građana. Sukladno filozofiji dominacije, mi, zemlje juga, smo u opasnosti, rekao je Castro.

Američke vlasti optužile su Snowdena za špijunažu i krađu državne imovine, jer je tajne dokumente dao na uvid novinama.

Bivši zaposlenik Nacionalne agencije za sigurnost ostao je bez putovnice, te je pozvan da se preda američkim vlastima kako bi odgovarao na sudu. Prema saznanjima zatražio je azil u više od 20 država. Odbilo ga je nekoliko europskih zemalja, kao i Indija i Brazil.

Aleksej Puškov, predsjednik Odbora za vanjske poslove ruske Dume, pozvao je u nedjelju Snowdena da prihvati ponudu Venezuele za azilom. Na Twitteru je napisao“: Venezuele čeka njegov odgovor. Možda mu je ovo posljednja prilika za političkim azilom“.

Izvor: Radio Slobodna Europa

Komentari

komentara