Premijer RH Zoran Milanović smijenio Slavka Linića, novi ministar financija je Boris Lalovac

sll

“Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem”, rekao je premijer Zoran Milanović na konferenciji za novinare, te je dodao kako je za novog ministra financija predložio Borisa Lalovca, dosadašnjeg Linićevog zamjenika.

– “Predstečajne nagodbe su diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne bez ikakve sumnje. Država se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o očuvanju radnih mjesta. Moj posao je da se uvjerim u to da institucije, kojima sam na čelu, svoj posao rade na čist i transparentan način. Greška se može dogoditi, ali onda se moraju utvrditi odgovorni za to” – istaknuo je premijer. Dodao je i kako ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik u vrijeme svog mandata uzme kredit HBOR-a.

– “Čekao sam odgovor, a do toga nije došlo. Tražio sam od ministra da ga smijeni i na kraju sam to morao učiniti ja” – rekao je premijer.

– “Ministar je nastavio do danas govoriti o svom bivšem pomoćniku kao o žrtvi. Povjerenstvo o sukobu interesa se očitovalo o tom slučaju. To je politička odluka. Na kraju i način na koji je ministar odgovorio, da je odgovor objavio na internetu prije nego što sam dobio taj dopis. Samo obrazloženje me ne zadovoljava” – zaključio je.

Milanović je istaknuo kako mu je ozbiljno narušeno povjerenje u Linića, te kaže da nije bio zadovoljan Linićevim odgovorom koji je dobio. O sastanku s Linićem u utorak ujutro nije želio govoriti.

Trebalo je dva tjedna da pomoćnik ministra financija ode. Takvim ljudima ne dajem podršku. Moji kriteriji su svima u Vladi jasni – ističe Milanović.

Karamarko: Vrijeme je da ova vlada kolektivno ode

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko komentirao je smjenu ministra financija Slavka Linića. Kazao je kako je ovo vrhunac i epilog njihovog dugog sukoba, što dokazuje da je ova Vlada neozbiljna i nedorasla.

– “Sada kad je Europska komisija potvrdila da ćemo i sljedeće godine živjeti lošije, Vlada si dopušta luksuz međusobnih obračuna preko leđa građana” – izjavio je Karamarko, koji smatra da je vrijeme da cijela Vlada kolektivno ode.

Komentirajući Linićevog nasljednika kazao je da je to sve ista politika te je ustvrdio da su Linić i premijer krivci za krivu politiku koju vode, zbog forsiranja poreza i bez osvrtanja na prava građana.

Osvrnuo se i na premijerovu tvrdnju da u HDZ-u ima puno nepoštenih ljudi i varalica ustvrdivši da je to osebujan izričaj premijera koji je neprihvatljiv u javnoj komunikaciji.

– “Najveće varalice su u ovoj Vladi i u Kukuriku koaliciji. S Planom 21 došli su prevarom na vlast, prevarili su narod i još ga varaju” – izjavio je.

Novi ministar financija je 38-godišnji Boris Lalovac

Smjenom Slavka Linića funkciju ministra financija preuzima njegov zamjenik Boris Lalovac.

Lalovac je rođen 1976. godine u Splitu. Diplomirao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku 2000. godine. Šest godina kasnije magistrirao je financije i fiskalnu politiku na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Oženjen je, govori talijanski i engleski, a osim radnog, posjeduje i bogato iskustvo predavača na poslovnim školama.

Prva radna iskustva stekao je kao stručni suradnik za financije u Auto-Hrvatska d.d. u Zagrebu. Ondje je bio zaposlen od 2001. do 2003. Zatim postaje zamjenik voditelja kontrolinga u zaprešićkoj kompaniji Karbon-Nova d.o.o.  Godine 2005. postaje direktor Sektora računovodstva, financija i izvještavanja u Raiffeisen Leasingu gdje je radio sve do dolaska u Ministarstvo financija.

Predavao je na Sveučilištu u Splitu, Visokoj poslovnoj školi Libertas te na Visokoj školi za financije i pravo Effectus u Zagrebu kolegije kao što su Analiza financijskog izvještaja, Kontrola i revizija, Kontroling, Upravljanje financijama u trgovini i Menadžment banaka.

 

Vojko Obersnel: Milanović se s Linićem ponio neljudski

Gradonačelnik Rijeke i jedan od utjecajnijih SDP-ovaca, Vojko Obersnel, žestoko je opleo po Zoranu Milanoviću zbog smjene Slavka Linića. Poručio je Milanoviću da je izgubio povjerenje stranke.

“Način na koji se premijer odlučio riješiti ministra financija za mene je doista neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski. Ovakve se odluke raspravljaju na tijelima stranke. Definitivno se poruke o smjenama ne šalju putem medija. Duboko sam razočaran kao član stranke, ali i na posve ljudskoj razini kao kolega i prijatelj obojice aktera ove priče” – rekao je Obersnel.

On kaže da za smjenu ministra koji je provodio reforme i bio popularan, treba puno snažnijih razloga “od intriga onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru financija u medijima”.

– “Očito se ovdje radi o dubokom nerazumijevanju, nepremostivom jazu, nepotrebnom pokazivanju mišića i izravnoj odluci premijera” – smatra Obersnel.

Obersnel suprotno Milanoviću, misli da će Linić jako nedostajati u Vladi.

“Nisam siguran da će nakon ovoga odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsjednikovo poštovanje prema bazi stranke. Ne osporavam pravo premijera da bira i razrješava ministre, ali niti jedan premijer do sada nije postavljen ukazom nego upravo voljom svoje baze” – zaključio je Obersnel.

Neslužbeno saznajemo da je Obersnel, kao predsjednik riječkog SDP-a, odmah za večeras sazvao gradski odbor stranke i sastanak sa svim lokalnim vijećnicima. Donijet će se odluka kako se postaviti prema smjeni Linića. Kako je Obersnel neprikosnoveni vođa u Rijeci, nakon ovih izjava jasno je da se Rijeka diže protiv premijera.

 

HSPF.info

Komentari

komentara