Preminuo Sulejman Tihić, predsjednik SDA

45A99649-3540-42FC-85C6-BC52B290BD83_mw1024_s_nPredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić preminuo je večeras u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kako prenose sarajevski mediji.

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti, a proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu.

Sulejman Tihić je rođen u Bosanskom Šamcu. Pravni fakultet u Sarajevu je završio 1975. godine nakon čega je radio kao sudac i javni tužitelj u rodnom gradu, a nekoliko godina se bavio i odvjetničkim poslom. Član SDA je bio od njenog osnivanja 1990. godine. U stranci je obavljao nekoliko funkcija da bi na Kongresu stranke 13. listopada 2001. godine bio izabran za njenog predsjednika. Na tu stranačku funkciju je biran još dva puta, na kongresima 2005. i 2009. godine. U veljači 2013. godine na Konvenciji SDA ponovo mu je potvrđen mandat čelnog čovjeka SDA uz dogovor da će funkciju njegovog zamjenika obavljati Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Tijekom političke karijere obavljao je više važnih funkcija unutar izvršne i zakonodavne vlasti. Između ostalih, 2002. godine je izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Bio je zastupnik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). U dva mandata je bio predsjedavajući, odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kao predsjednik SDA sudjelovao je u procesima pripreme ustavnih reformi, kao i u pregovorima o rješavanju „hrvatskog pitanja“ u Bosni i Hercegovini.

Za života je proglašen počasnim građaninom Bihaća i Odžaka.

HSPF.info

Komentari

komentara