Prihvaćen zakon kojim se planira uspostava kanala na hrvatskom jeziku

Vijeće ministara BiH prihvatilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene zakona kojim se planira uspostava RTV kanala na hrvatskome jeziku. Za ovu odluku glasovali su ministri iz dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a dok su protiv bili kolege iz SDP-a i SBB-a BiH.


– Ovaj zakonski prijedlog predviđa uspostavu novog, četvrtog radijskog i televizijskog kanala pri javnom RTV servisu čije bi sjedište trebalo biti u Mostaru.
U Parlamentarnoj skupštini BiH 2008. godine pokrenuta procedura za uspostavu RTV kanala na hrvatskom jeziku koja se pokušala osporiti putem Ustavnoga suda zbog osporavanja bošnjačkih zastupnika.
Ustavni sud odbacio je navode da je uspostava RTV kanala na hrvatskom jeziku protivna vitalnim interesima Bošnjaka u BiH.
SDP BiH oštro je osudio odluku Vijeća ministara BiH koje je na današnjoj sjednici usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnom RTV sustavu BiH, a koja je usvojena preglasavanjem, iako za to nisu postojala pozitivna mišljenja nadležnih ministarstava, niti je provedena odgovarajuća zakonska procedura.
U priopćenju za javnost, SDP naglašava da je predlagač Zakona predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te da je u njegovoj pripremi i usvajanju grubo zaobiđeno stajalište Ministarstva komunikacija i prometa BiH i ministar Damir Hadžić, koji ni na koji način nisu sudjelovali u pripremi i predlaganju spomenutog zakonskog rješenja.
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnom RTV sustavu BiH, koji predlaže Vjekoslav Bevanda, kako se navodi, predviđa osnivanje četvrtog javnog RTV servisa u BiH koji bi emitirao program na hrvatskom jeziku.
U SDP-u BiH smatraju da je to uvod u rušenje cjelokupnog postojećeg koncepta sustava javnog RTV emitiranja kojim se žele uspostaviti etnički javni servisi, umjesto sadašnjih na entitetskoj i na državnoj razini, a time i dalja etnička podjela bh. društva u kojem bi, po zamišljenoj logici, svaki narod imao svoj javni RTV servis.
”Zalaganje za segregaciju i u javnom medijskom prostoru BiH i, s tim u vezi, oduzimanje profesionalizma novinarima i njihovo razvrstavanje u zamišljene servise i redakcije na jezicima njihovog naroda za SDPBiH je nedopustivo i opasno, navodi se u priopćenju i dodaje kako je podjela javnog RTV sustava po zamišljenim etničkim granicama najkraći put u nove entitete i razgradnju zemlje.
U SDP-u BiH ističu da u BiH ne mogu postojati različite istine koje bi se plasirale “svojim” gledateljima i slušateljima na zamišljenim etničkim kanalima, već se zalažu za završetak reforme postojećeg sustava javnog RTV emitiranja, uspostavom korporacije javnih emitera, a koji bi radio u interesu svih građana BiH bez obzira na njihovu etničku i drugu pripadnost.
”U BiH potreban jedinstven, profesionalan javni RTV servis koji bi bio neovisan od bilo kakvog političkog utjecaja, u skladu s važećim europskim standardima i preporukama”, navodi SDP BiH i dodaje kako je stranka podržala rad Ministarstva komunikacija i prometa BiH koje radi na realizaciji takvog koncepta javnog emitiranja i njegovoj tehnološkoj rekonstrukciji prelaskom s analognog na digitalni sustav proizvodnje, prijenosa i emitiranja programa.
”Nećemo dozvoliti da dođe do realizacije razbijanja servisa na hrvatske, srpske i bošnjačke radio-televizije. Svim namjerama o uspostavljanju odvojenih javnih RTV servisa odlučno ćemo se suprotstaviti u parlamentarnoj proceduri. Pozivamo javnost u BiH da nam se pridruži u zaustavljanju ovakvih namjera bez obzira na preglasavanje ministara SDP-a BiH”, priopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.
Zastupnici Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) glasovat će u Parlamentu protiv zakona o osnivanju RTV kanala na hrvatskom jeziku. SBB smatra da osnivanje vodi etničkoj podjeli medijskog prostora, a time i etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine, navedeno je danas u priopćenju te stranke, s potpisom predsjednika Fahrudina Radončića.
SBB se na ovaj način oglasio povodom događaja na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, na kojoj je, kako se navodi u priopćenju, “došlo do preglasavanja sa srpske i hrvatske strane nad bošnjačkim članovima Vijeća ministara o tome da se Prijedlog zakona o trećem kanalu proslijedi na raspravu Parlamentu BiH”.
Na ranijoj sjednici Vijeća ministara, ministar Radončić je, zajedno s ministrima Zlatkom Lagumdžijom, Damirom Hadžićem i Zekerijahom Osmićem, bio protiv takvog prijedloga, a na današnjoj sjednici je protiv toga bila i zamjenica ministra Edita Đapo, koja je također član SBB-a, navedeno je u priopćenju.
Izvor: Večernji list i Bljesak.info

Komentari

komentara