Prihvaćena inicijativa za promjenu Ustava FBIH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) prihvatio je inicijativu za promjenu Ustava FBiH, zasnovanu na preporukama Ekspertne skupine, a čiji je službeni predlagač predsjedavajući Zastupničkog doma Fehim Škaljić (SBB BiH).

Zaključeno je da Ustavno povjerenstvo Zastupničkog doma vodi daljnji postupak u procesu ustavnih promjena u skladu sa svojim nadležnostima.

Zastupnik HDZ-a BiH Marinko Čavara usprotivio se ranije predloženom zaključku da preporuke Ekspertne skupine budu osnova za ustavnu reformu, navodeći da se Kolegij Doma danas usuglasio da preporuke mogu biti samo povod za te promjene, te je zaključak povučen.

Potpredsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Ivan Musa rekao je tijekom sjednice da predložene preporuke predstavljaju dalje dekonstituiranje i ponižavanje hrvatskog naroda i da stranke članice HNS-a ne žele o njima raspravljati.

Zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mirko Pejanović rekao je da je odgovornost parlamentaraca da do kraja 2013. dođu do novog Ustava FBiH koji će za Federaciju predstavljati projekt budućnosti.

“Preporuke Ekspertnog tima idu u dva ključna pravca – jačanje ustavne pozicije i uloge Parlamenta FBiH u procesu donošenja odluka o razvoju FBiH, kao i jačanje ustavne pozicije i uloge općinskih i gradskih vlasti“, objasnio je Pejanović.

Predstavnici općinskih vlasti u FBiH ukazali su tijekom sjednice na nedovoljne javne prihode od PDV-a koje u raspodjeli sredstava pripadaju općinama, a koji iznose samo 8,4 posto od ukupnih javnih prihoda.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović (SDP) ocijenio je da sadašnje uređenje FBiH sa 142 ministra, oko 300 njihovih pomoćnika i savjetnika, prekomjernim brojem zastupnika predstavlja paradoksalan sustav koji je neophodno mijenjati.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak pozdravila je proširenje nadležnosti Ustavnog suda FBiH, čime se izjednačava sa Ustavnim sudom Republike Srpske, što će svim građanima FBiH omogućiti isti pristup ovoj sudskoj instituciji u FBiH, kao što to sada imaju građani RS-a prema Ustavnom sudu RS-a.

Na sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta u proširenom sastavu raspravljano je o inicijativi za promjenu Ustava FBiH, koja se zasniva na preporukama Ekspertne skupine čiji je rad podržalo Veleposlanstvo SAD u BiH.

Sjednica je okončana usvajanjem Odluke o prihvaćanju inicijative za promjenu Ustava FBiH, čiji je službeni predlagač Škaljić.

Ekspertna skupina osmislila je 188 preporuka za ustavnu reformu u FBiH s ciljem poboljšanja jednakosti svih građana i stvaranja funkcionalnijeg i efikasnijeg entiteta.

Komentari

komentara