Procurili dokumenti: Trojka od Grčke traži da se uvede šestodnevni radni tjedan za sve sektore

U javnost je procurio e-mail dokument koji su predstavnici Trojke (MMF, Europska Središnja Banka, Europska Komisija) poslali na grčko ministarstvo rada i financija, prenosi RT. U dokumentu se ističe niz anti-radničkih reformi, među najuočljivijima je stavka u kojoj se traži uvođenje 6-dnevnog radnog tjedna “za sve sektore”.


 

Dokument također ističe kako se treba olakšati otpuštanje radnika i kako je nužno svesti minimalni dnevni odmor na 11 sati. Dokument je poslan 31. kolovoza neposredno pred sastanak premijera Antonisa Samarasa s koalicijskim partnerima, Evangelosom Venizelosom (PASOK) i Fotisom Kouvelisom (Demokratska Ljevica). Nadalje, dokument dolazi u vrijeme kada Trojka već javno traži od koalicijske vlade da se provedu rezovi od 14,16 milijardi USD, piše Advance.hr.

 

Kompletan dokument pogledajte na: http://pastebin.com/pGCgz98g

 

Ove nove mjere, koje su sada dospjele i u javnost, zasigurno će još dodatno stvoriti animozitet između vlade i sindikata koji su već najavili kako će izaći na ulice ukoliko se budu implementirale nove mjere štednje.

 

Grčka se nalazi u 5. godini recesije s oko 2 milijuna trenutačno nezaposlenih. Ekonomija se smanjila za 7%, 68,000 poslovanja se zatvorilo.

 

U isto vrijeme, poruke prema Grčkoj i dalje su identične – njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble istaknuo je danas kako Grčka mora prihvatiti sve reforme ukoliko želi otključati novac za novi kredit koji je nužan u spašavanju zemlje od bankrota.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara