Prof. Lasić o referendumu za EU: Na sceni su obične političke, a ne pravničke igre

 

U nedjelju se održao referendum o pristupu Hrvatske u Europsku uniju. Državno izborno povjerenstvo (DIP) Hrvatske priopćilo je da je na referendum ukupno izašlo 43,58 posto birača, od čega je za glasovalo 66,24 posto, a protiv 33,16 posto. Ovim rezultatom potvrđeno je da će Hrvatska postati 28. članica velike europske obitelji, zvane Europska unija.


 

 

Međutim, kako to obično biva, nekima se ovakav rezultat nije svidio pa su odlučno krenuli u borbu, kako bi dokazali je li bio legitiman ili ne. Hrvatska čista stranka prava zatražila je od DIP-a poništavanje referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj uniji. U HČSP-u kažu kako je referendum proveden nezakonito pa je samim time i propao, a uporište za to nalaze u neusklađenosti Zakona o referendumu s promjenom ustavnih odredbi od prije dvije godine. Zahtjev će uputiti i Ustavnom sudu te Europskoj komisiji.

 

Po važećem Zakonu članak 6. da bi referendum bio valjan potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? To je sada svima jasno, ali to niti najmanje ne zabrinjava DIP a ni vlast, jer je Zakon protuustavan, poručuju iz HČSP-a, koji je sastavnim dijelom pokreta Volim Hrvatsku – ne u EU.

 

No, vrsni poznavatelji europskih integracija, kakav je i doc. dr. Mile Lasić, tvrde suprotno.

 

Ni u jednoj zemlji ne bi neusklađenost, odnosno neažuriranje nekog zakona (u rangu važnosti ispod ustavnog teksta) s određenim, u međuvremenu poduzetim ustavnim izmjenama, mogla biti osnova za dovođenje u pitanje zakonitosti nekog drugog akta ili odluke, upravo  donijetih sukladno ustavnim promjenama, kaže doc. dr. Mile Lasić, profesor europskih studija s Filozofskog fakulteta u Mostaru.

 

Uostalom, to su čiste političke, a ne pravničke igre. Oni koji su izgubili žele kazati da iza sebe imaju i one koji nisu izašli na referendum i one koji su bili protiv na referendumu. U osnovi neoustašija u Hrvatskoj, dakle HSP i desno od njega, ima manje od 10% izbornog tijela i krasno je što je to tako, a ne drugačije. Takvih se najbolje klonuti te se od njih distancirati, zaključio je prof. Lasić.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara