Profesor Mile Lasić za Srnu: “Potrebna je hrvatska izborna jedinica!”

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Mostaru Mile Lasić pozdravlja inicijativu SAD za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH i ističe da bi izborna jedinica za hrvatski narod onemogućila da drugi, većinski narod odlučuje o tome ko treba da predstavlja Hrvate u BiH.


 

Lasić napominje da je “za bilo kakve promjene potrebno priznati da je BiH višenacionalna zemlja“.

 

“Očigledno je da je hrvatsko nacionalno pitanje u Federaciji BiH, ali i BiH, otvoreno i da je moguće da mu drugi biraju političke predstavnike, što nazivam begovskom demokratijom“, rekao je Lasić Srni.

 

Prema njegovim riječima, to je svima tek sada postalo jasno, iako je nekolicina intelektualaca godinama upozoravala na probleme sa kojima se susreće hrvatski narod.

 

“Upozoravali smo na probleme jednog od konstitutivnih naroda zbog dobrih odnosa u BiH, a ne zbog hrvatskog nacionalizma. Ni za koga u BiH nije dobro da jedan narod faktički nema nikakvih prava“, dodao je Lasić.

 

Prema njegovim riječima, BiH treba rekonstrukciju u sklopu približavanja EU. “U tom kontekstu, kada bude uspostavljen sistem koordinacije i kada budemo u stanju međusobno se priznati u BiH riješićemo nacionalana pitanja”, objasnio je on.

 

“Građanske stranke iscrpljuju se u tvrdnji da postoji bosanska nacija, čime se sprečava napredak BiH. Ako se ne želi prihvatiti postojanje Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH – ova zemlja neće nikada politički sazreti“, zaključio je Lasić.

 

SAD su pokrenule ozbiljnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH. (Srna)

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara