Prognoze OECD-a: Zemljama korisnicama eura prijeti veći ekonomski pad!

 

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) prognozirala je u novom izveštaju da će, ukupno gledano, ekonomije zemalja korisnica eura u 2012. biti u zastoju.


 

 

OECD predviđa rast od samo 0,3%, dok je samo prije pet mjeseci predviđan rast od 2%.

 

U novom izveštaju navodi se da grupi od 17 zemalja eurozone prijeti značajan ekonomski pad u 2012. i da će neke od njih zapasti u recesiju.

 

Agencija navodi da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i gospodarstva u naglom usponu ove godine, usporiti na 3,9%, sa prošlogodišnjih 5,2%.

 

Za iduću godinu se procjenjuje da će BDP zemalja G20 iznositi 3,8 %, a 2013. godine 4,6%.

 

Rast BDP-a najrazvijenijih zemalja G20 mogao bi biti usporen na 1,5% u ovoj i idućoj godini i na 2,2% u 2013. Prošle godine su, prema podacima OECD-a, najrazvijenije zemlje G20 uvećale BDP za 2,9%.

 

“Neizvjesnost ekonomskog rasta u kratkoročnoj perspektivi je porasla prethodnih mjeseci, a nekoliko događaja vezanih za dužničku krizu eurozone i fiskalnu politiku SAD-a, najvjerovatnije, će značajno utjecati na globalno gospodarstvo u naredne dvije godine”, upozorio je OECD u svojoj ekonomskoj prognozi.

 

“U scenariju bez većih potresa i bez kompleksnih mjera na rješavanju tekućih problema, realan BDP će biti povećan za oko 3,9% ove, 3,8% 2012. i 4,6% u 2013. godine” , navodi se u izvještaju. (Srna)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara