Prvašići u Federaciji BiH iz udžbenika uče da ovca daje med, a krava batak

 

Višegodišnje favoriziranje jednog izdavača u Federaciji BiH dovelo je do toga da iz udžbenika izdavača “Nam” đaci uče da ovca daje med, da je polarni medvjed je šumska životinja, a u udžbenicima se, uz to, reklamiraju Nutella i Smoky, pišu Nezavisne novine.


 

 

Na niz nepravilnosti u udžbenicima ukazali su članovi Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava, nastavljajući tako “rat” zbog izbora udžbenika kuće “Nam” za prva tri razreda osnovne škole u 80 odsto škola iz četiri kantona u FBiH. Izdavači su ponovili da je stanje ovakvo zbog korupcije te da su “direktori i nastavnici” kupljeni za jedan parfem, a krivca za ovakvo stanje vide u Ministarstvu obrazovanja FBiH.

 

Pritom su skrenuli pozornost i na niz drugih pogrešaka: U udžbeniku za prvi razred postavljeno je pitanje koje proizvode daju konj i zec, od učenika se traži i da dopune tko sjedi na stolicama, i to na crtežu na kojemu nema niti jedne stolice, te da odgovore kreću li se pješaci pravilno na crtežu na kojemu nije nacrtan niti jedan pješak, a prometni znakovi postavljeni su nasred kolničke trake…

 

Izdavači, recenzenti i autori zbog pogrešaka će biti sankcionirani tek ako se promijene pravila koja idući tjedan treba dogovoriti Koordinacija ministara obrazovanja. “Predložit ću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med, pogriješio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovo nije bio slučaj”, rekao je Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH.

 

Dodao je da će izbor recenzenata ubuduće biti transparentniji pa će ih birati kantonalna ministarstva ili će udžbenike pregledati pedagoško-prosvjetni zavodi. Ubuduće će biti odobravana dva udžbenika za isti razred i isti predmet, umjesto po deset, a svaki će pregledati savjetnici ministra obrazovanja.

 

I sam ministar obrazovanja FBiH kaže kako vjeruje da je bilo malverzacija, stoga je pozvao nastavnike da prijave slučajeve korupcije i obećao im zaštitu. Istaknuo je da se dosad još nitko nije javio te dodao da mu nije jasno kako nitko “nema petlju” prijaviti korupciju.

 

Šimo Ešić, direktor tuzlanske “Bosanske riječi” i član Udruženja, kazao je da su se anomalije desile kod otkupa udžbenika zbog besplatne podjele prije četiri godine kada su pojedini kantoni, umjesto da otkupe knjige koje su već bile na terenu, suprotno dogovoru, uveli “Nam” u čijim je udžbenicima bilo grešaka, ali ih federalno ministarstvo nije povuklo. “Nije se reagiralo na to što je autor ‘Nama’ plagirao naš udžbenik muzičke kulture koji je jedini bio odobren”, dodao je Ešić.

 

Direktor tuzlanske izdavačke kuće Nam, Sevlid Hurtić, tvrdi da je riječ o podvalama te da nije moguće korumpirati 5000 učitelja. Demantirao je i optužbe da iza njega stoji stranka i vjerska zajednica, pišu Nezavisne.


hspf.info

 

Komentari

komentara