Prvi gradonačelnik Židov još od holokausta

 

Po prvi put od Drugog svjetskog rata, jedan veliki njemački grad je dobio Židova za gradonačelnika.


Peter Feldmann ispred Socijaldemokratske partije (SPD) Njemačke izabran je za gradonačelnika Frankfurta, osvojivši 57 posto glasova i pobijedivši Borisa Rheina, kandidata Kršćansko-demokratske unije (CDU), stranke Angele Merkel.

 

 

Pedesettrogodišnji Feldmann, koji za sebe kaže da je “liberalni Židov” i da njegova religija nije igrala nikakvu ulogu u predizbornoj kampanji, predstavlja iznenađenje i zbog toga što je prvi put u 17 godina na izborima za gradonačelnika pobijedio kandidat Socijaldemokratske partije.

 

“Činjenica da moja religija nije bila bitna u kampanji je dokaz snage našeg otvorenog i liberalnog grada”, rekao je Feldmann nakon što je izabran.On je svojim sugrađanima poručio da će se fokusirati na socijalna pitanja, obrazovanje i borbu protiv siromaštva.

Feldmann će sjesti u ured gradonačelnika 1. srpnja.

Frankfurt je peti najveći njemački grad po broju stanovnika, a predstavlja i financijski centar Njemačke. Od 700.000 stanovnika, oko 7000 njih su Židovii. Prije Drugog svjetskog rata, Frankfurt je imao drugu najveću židovsku zajednicu u Njemačkoj, odmah nakon Berlina. Grad je 1924. imao gradonačelnika Židova, koji je zamijenjen kad je Hitler došao na vlast. 

HSPF.info

 

Komentari

komentara