Prvi socijalist Europe Martin Schultz: Izlaz za BiH je federalizacija

Predsjednik socijalističke frakcije u Europskom parlamentu (EP) Martin Schulz izjavio je da uspjeh Bosne i Hercegovine kao održive zemlje i njezinog ulaska  u Europsku uniju  (EU) ovisi o unutarašnjem preustroju u smislu federalizacije i poštivanja prava manjinskih naroda od strane većinskih.


U intervju koji su u četvrtak prenijeli mediji u Mostaru Schulz je istaknuo da se u Bruxellesu zagovara “federalizam kao načelo za sve buduće dogovore”.

“Prije svega moramo stvoriti takav federalni sustav koji ne bi bio s više ili manje suverenih država, nego nam je potrebna federalna država koja prepoznaje vrlo jasne strane u federaciji”, rekao je Schulz, predsjednik druge po veličini frakcije u EP-u koji će od 17. siječnja iduće godine preuzeti dužnost predsjednika EP-a.

Prema njegovim riječima postoji više uspješnih modela u EU, poput Njemačke ili Švicarske, koji bi se mogli primijeniti u slučaju Bosne i Hercegovine.

“Moguće je postići dogovor uz poštivanje dva preduvjeta – međusobnog poštivanja kulturnog identiteta kao i poštivanje manjina od strane većine. Ako se to želi, moguće je postići dogovor. Moj savjet iz perspektive EU-a je držite se federalizma”, rekao je Schulz.

Prema njegovim riječima sve zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu u Europskoj uniji pri čemu je istaknuo da u svim procesima približavanja prednjači Hrvatska.

 

Komentari

komentara